Ga naar de inhoud
Reality in jungle

Brexitkoning Nigel Farage hint op comeback politiek na terugkeer uit jungle

Foto van ITV.

Brexitboegbeeld Nigel Farage staat weer in de schijnwerpers nadat hij derde is geworden in een realityshow in de jungle. Nu de oud-politicus terug is in het land speculeren Britse media over een politieke comeback. Volgens correspondent Anne Saenen moeten vooral de conservatieven zich daar zorgen om maken.

Een man die zijn hoofd in een doos met slangen durft te steken, die het lukt om geslachtsdelen van schapen te eten en die niet schroomt om zijn shirt uit te trekken tijdens een muzikale opvoering van Im too sexy for my shirt. Zo zullen jonge Britse kijkers Farage kennen na het kijken van I'm a Celebrity...Get Me Out of Here.

In het realityprogramma moeten Britse bekendheden allerlei taken uitvoeren in de jungle van Australië. De kijker stemt vervolgens wie wel of niet in de show mag blijven.

Farage is niet de eerste oud-politicus die deelnam. Vorig jaar nog deed oud-minister van Volksgezondheid Matt Hancock mee, nadat hij moest aftreden vanwege een coronaschandaal. Het zou volgens media een poging zijn geweest om zijn imago op te poetsen. 

'Als ik het nu niet doe, kan het later niet meer'

De 60-jarige Farage zegt mee te hebben gedaan vanwege zijn leeftijd, stelt correspondent Anne Saenen. "Het is een fysiek programma en dus zei hij: als ik het nu niet doe, dan kan het later niet meer."

Verder wil hij de Britten bewijzen dat hij ook maar een mens is, vertelt hij na terugkomst aan het ochtendprogramma Good Morning Britain. "Want ik ben het meest gedemoniseerde figuur in de politiek afgelopen decennium." 

Toch had hij ook andere beweegredenen, benadrukt Saenen. "Zo is hij de duurste deelnemer, die ooit aan het programma heeft meegedaan." Hij ontving ruim 1,7 miljoen euro voor zijn deelname. Dat steekt hij zelf niet onder stoelen of banken. "Is dit het grootste salaris dat ik ooit heb gehad? Ja dat is zo. En wat is daar in hemelsnaam mis mee?" 

Leedvermaak

Ook heeft het grote bereik van het programma een rol gespeeld, legt Saenen uit. Farage heeft zich van een andere kant kunnen laten zien aan de ruim 4 miljoen paar ogen die dit jaar meekeken. 

Farage zorgde tijdens de brexitcampagne voor verdeeldheid, en in de niet-politieke jungle doet hij dat met zijn deelname ook. Sommige Britten zijn hem aardig gaan vinden, stelt Saenen. "Maar anderen, die hem niet kunnen luchten, hebben met leedvermaak naar het programma gekeken."

Dat Farage zoveel haat weet op te roepen, komt door zijn verleden als vooraanstaand brexiteer. Hij wordt dan ook niet voor niets 'mister Brexit' genoemd. In 2016 speelde Farage een sleutelrol bij de 'leave'-campagne voor het referendum in het Verenigd Koninkrijk over het lidmaatschap van de Europese Unie.

Nooit in parlement

In de jaren ervoor deed hij er alles aan om het onderwerp immigratie op de politieke agenda te zetten. "Dat duurde even", stelt Saenen. "Maar uiteindelijk wierp het zijn vruchten af en werd het een hot topic."

Toch lukte het Farage nooit om zelf in het Britse parlement terecht te komen. Maar liefst zeven keer greep hij mis, zowel als partijleider van de UK Independence Party (UKIP), als van de Brexit Party, wat nu Reform UK heet. 

Inmiddels is Farage al twee jaar niet meer actief in de Britse politiek. In plaats daarvan is hij te zien op tv als presentator van de conservatieve Britse televisiezender GB News. En de afgelopen weken zagen miljoenen Britten hem dus ploeteren door de jungle van Australië. Zo kon hij zich op een andere manier aan het volk laten zien. Maar waarom zou hij dat willen? 

'Zeg nooit nooit'

In de Britse media bestaat daar weinig twijfel over. Ze speculeren dat Farage binnenkort een comeback in de politiek zal aankondigen. En dat deed hij zelf ook in de jungle, toen hij met een collega-deelnemer sprak over een eventuele terugkeer naar de Conservatieven: 'zeg nooit nooit'. 

Die opmerking herhaalde hij vanochtend in Good Morning Britain, maar daar voegde hij aan toe dat de huidige conservatieve regering een 'totale puinhoop' is en premier Rishi Sunak een 'kreupele eend'. 'Op dit moment' zou hij daar niet naar willen terugkeren. 

Correspondent Anne Saenen gelooft Farage zijn woorden. "Het zou raar zijn als hij zich bij de conservatieven zou aansluiten. Het gaat allerminst goed met de partij." Ze verwijst naar de migratieplannen van Sunak om vluchtelingen naar Rwanda te vliegen. Onenigheid over het pakket zorgt voor grote onrust in de regering. Vorige week nog stapte de minister van Migratie op

Aardverschuiving

Juist daardoor is het des te aannemelijker dat Farage terugkeert bij zijn vorige partij: de Reform UK. "Dat het zo slecht gaat met de Tories betekent wind in de zeilen voor deze partij." Dat bevestigen recente peilingen, schrijft The Telegraph. Volgens de recente opiniepeiling van More in Common zouden de Conservatieven 35 zetels verliezen door een verdubbeling in de steun aan de Reform UK. 

"Als dat echt waar is, dan zou dat een aardverschuiving betekenen", stelt Saenen. Als ook Farage zich vervolgens bij de partij voegt, dan kan die aardverschuiving nog groter worden. "Voor Reform UK zelf betekent het niet dat ze in de regering komen, maar ze zullen wel een grote oppositie vormen." 

Wel
Lees ook:
Wel of geen migranten naar Rwanda sturen? Britten en politici tot op het bot verdeeld