Ga naar de inhoud
'Moordmachine'

Fossiel van 'T-rex van de zee' gevonden aan Engelse zuidkust

Archeoloog Steve Etches naast de het enorme fossiel Beeld © BBC

Aan de Britse zuidkust hebben archeologen een spectaculaire vondst gedaan: een fossiel van een enorm prehistorisch reptiel. De staat waarin de kop van de kolossale pliosaurus verkeert is ongekend, zeggen wetenschappers.

"De ultieme moordmachine", noemt de Britse omroep BBC het, die de unieke vondst wereldkundig maakt. 

Deze pliosaurus geldt als de tyrannosaurus van de zee. De gevonden kop is twee meter lang. De 130 tanden meten ruim tientallen centimeters.

Onderwaterversie van de T-rex

Het hele dier was waarschijnlijk 10 tot 12 meter groot en stond volgens wetenschappers helemaal aan de top van de voedselketen in het zeeleven, zoals de tyrannosaurus dat op land was. "Het dier zal alles hebben kunnen verslinden wat de pech had zich in zijn baan te begeven", zegt een wetenschapper tegen de BBC. "Zonder twijfel was dit de onderwaterversie van de T-rex."

'Embryo
Lees ook:
'Embryo in Boxtels ei kan ons veel leren over dinosauriërs'

Niet alleen de staat van het fossiel is uitzonderlijk. Ook het verhaal van de vondst is meer dan opmerkelijk. Een amateur-archeoloog struikelde bijna over een deel van het fossiel tijdens een strandwandeling langs de kliffen van de Jurrasic Coast bij Dorset. Hij belde direct een bevriende archeoloog, Steve Etches, op om samen het fossiel veilig te stellen.

Waar is de rest?

Ze hadden de punt van de snuit van de pliosaurus meegenomen, maar waar was de rest? Ze konden een plek halverwege de klif op 15 meter hoogte aanwijzen van waar het fossiel waarschijnlijk naar beneden moest zijn gevallen.

Abseilend kon een team van archeologen het ongekend gave fossiel verder uithakken uit de klif. En er zijn aanwijzingen dat de rest van de overblijfselen van het dier nog in de rots verborgen moeten zitten. "Ik durf te wedden dat de rest van het dier daar nog zit", zegt Etches.  

Bekijk ook: enorm dinosaurus-skelet in uitstekende staat

01:37
In 2022 werd er in Portugal een enorm dinoskelet blootgelegd.