Ga naar de inhoud
13 miljoen euro

Schilderijtje Rembrandt - recent geschatte waarde 15.000 euro - brengt miljoenen op

Beeld © AFP

Een schilderij waarvan de waarde twee jaar geleden op hooguit 15.000 euro werd geschat, is gisteren op een veiling van Sotheby's van de hand gegaan voor bijna 13 miljoen euro. Het gaat om het werk 'Aanbidding der koningen', waarvan beweerd wordt dat Rembrandt zelf het heeft geschilderd. Tot voor kort werd het toegeschreven aan 'de entourage rond Rembrandt'.

Het bestaan van het 17de-eeuwse werk 'Aanbidding der koningen' werd in 1714 voor het eerst gedocumenteerd. Het wisselde sindsdien een paar keer van eigenaar tot het vanaf 1822 voor langere tijd uit de openbaarheid verdween. Het dook pas in de jaren 50 van de vorige eeuw weer op toen een bekende kunstverzamelaar uit Amsterdam het kocht.

Duitse familie

Na zijn overlijden verkocht diens weduwe het werk aan een Duitse familie, die het tot twee jaar geleden in bezit hield. Het schilderij werd toen geveild door veilinghuis Christie's in Amsterdam. De waarde van het bijbels tafereel werd geschat op hooguit 15.000 euro, omdat het weliswaar een werk zou zijn uit de entourage van Rembrandt, maar niet van de grote meester zelf. Nog altijd zijn kunstkenners het er niet over eens of het een echte Rembrandt is of niet.

Toch werd het werk ver boven de verwachte opbrengst geveild: het bracht in 2021 al 860.000 euro op. De toen anoniem gebleven koper zette het werk deze week opnieuw in de markt, nu bij veilinghuis Sotheby’s in Londen. Die kende het werk een geschatte waarde toe van tussen de 11,5 en 17,5 miljoen euro. Volgens Sotheby's zijn diverse Rembrandt-deskundigen ervan overtuigd geraakt dat het om een onbekende Rembrandt moet gaan. 

Sotheby's denkt dat het werk rond 1628 is geschilderd door de toen nog jonge schilder in Leiden. Rembrandt (1606 of 1607 -1669) moet toen 21 of 22 jaar zijn geweest. Andere kenners weten het zo net niet. Al sinds 1960 wordt gezegd dat het mogelijk gemaakt is door een leerling.

Het schilderij, kleiner dan een A4'tje, werd door Sotheby's aangeprezen als een unieke kans voor privéverzamelaars om een Rembrandt in bezit te krijgen, aangezien veruit het grootste deel van zijn werk in musea over de hele wereld hangt. Waar het schilderij komt te hangen, is niet bekendgemaakt. De koper blijft zoals gebruikelijk anoniem.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS