Ga naar de inhoud
Al ruim vijftig doden

Leger VS houdt honderden militaire vliegtuigen aan de grond om crash

Een Air Force CV-22B Osprey, beeld ter illustratie. Beeld © Getty Images

Het Amerikaanse leger houdt per direct alle Osprey-toestellen aan de grond. Met dat militaire vliegtuig, dat ook als een helikopter kan vliegen, gebeurde vorige week in Japan een ongeluk waarbij acht Amerikaanse militairen om het leven kwamen.

De Amerikaanse luchtmacht en marine houden de hele vloot aan de grond, meldde het Pentagon vannacht. Volgens buitenlandse media gaat het om meer dan vierhonderd Osprey-vliegtuigen die vanaf vandaag niet langer vliegen.

Voor kust van Japan

Eerder had Japan al aangekondigd de veertien Japanese Osprey-toestellen aan de grond te houden. Het Pentagon meldt dat die stap ook in de VS is genomen om 'ieder risico uit te sluiten terwijl het onderzoek loopt'.

Amerikaans
Lees ook:
Amerikaans militair vliegtuig in zee gestort bij Japan, zeker 1 dode

Vorige week crashte een Osprey op een trainingsmissie met aan boord acht Amerikanen voor de kust van Japan. Ooggetuigen meldden dat het toestel gekanteld en in brand gevlogen was voordat het in zee stortte.

Meerdere fatale ongelukken

De Osprey werd in 2007 geïntroduceerd na decennia van testvluchten. Sindsdien zijn er meerdere fatale ongelukken gebeurd met het toestel, dat motoren kan draaien zodat het zowel als een helikopter als een vliegtuig kan vliegen. Meer dan vijftig bemanningsleden zijn om het leven gekomen bij test- of trainingsvluchten met de Osprey-toestellen, meldt de BBC.

Nederland heeft geen Osprey-toestellen.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS