Ga naar de inhoud
Besmette vis

Restaurantmanager vast om fataal etentje Bordeaux

De zaak waar het in september mis ging. Beeld © ANP / AP

De manager van een restaurant in Bordeaux is gisteren opgepakt en zit vast op verdenking van dood door schuld. De zaak waar hij in werkte, serveerde in september besmette vis aan gasten. Een 32-jarige vrouw overleed daardoor, vijftien anderen werden ziek.

Het gaat om de manager, die niet bij naam genoemd is, van de Tchin Tchin Wine Bar. Dat is een wijnbar in het centrum van Bordeaux.

Hij wordt volgens de openbaar aanklager verdacht van dood door schuld, het serveren van besmet of giftig voedsel en het niet helpen van een persoon in nood.

Tot vijf jaar celstraf

Hij riskeert volgens Franse media twee tot vijf jaar celstraf en een boete van tot wel 600.000 euro als hij wordt veroordeeld.

Het ging mis toen in het restaurant sardines werden geserveerd met een bacterie die botulisme veroorzaakt. 

Wat is botulisme?

Botulisme is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door de gifstoffen van een bacterie. Bij mensen in Nederland is botulisme zeer zeldzaam. Mensen kunnen botulisme oplopen door besmet voedsel of contact met dode vissen.

De eerste verschijnselen na een besmetting met botulisme treden na zo'n 12 uur op, maar het kan ook acht dagen duren. Patiënten gaan slechter zien, slecht slikken en moeilijk praten. Ook de ademhalingsspieren kunnen verlamd raken.

Om botulisme te voorkomen, is het belangrijk dat voedsel voldoende verhit wordt.

Bron: RIVM

Een Griekse vrouw van 32 werd zo ziek door de besmette vis dat zij overleed. Vijftien andere – vooral buitenlandse – gasten die in het restaurant aten, werden ziek door het eten.

Een aantal van hen moesten worden opgenomen op de intensive care. Botulisme is in 5 tot 10 procent van de gevallen dodelijk.

WK rugby

Het ging om onder meer Canadezen, Duitsers, Ieren en Amerikanen tussen de 30 en 40 jaar oud die ziek werden. In september werd het wereldkampioenschap rugby in Frankrijk georganiseerd en dat trok veel buitenlandse toeristen naar Bordeaux.

Het duurde even voordat de Franse autoriteiten doorhadden waar de patiënten de besmetting hadden opgelopen.

Dode
Lees ook:
Dode en ernstig zieken na eten besmette vis in restaurant in Bordeaux

De openbaar aanklager laat in een verklaring weten dat het restaurant zich niet hield aan verschillende hygiënevoorschriften. Zo werden zelfgemaakte conserven niet op de juiste manier bereid. De manager is daar volgens de aanklager verantwoordelijk voor.

'Geen tragisch toeval'

Een advocaat die de zieke gasten en nabestaanden van de overleden vrouw bijstaat, zegt tegen The New York Times dat hij blij is met de aanklacht. "Mijn cliënten werden niet ziek door een tragisch toeval, maar door onverantwoordelijk gedrag."

Australische
Lees ook:
Australische politie houdt vrouw aan om dodelijke paddenstoelenlunch