Ga naar de inhoud
COP28

Wereldwijd af van olie en gas? 'Er wordt heel hard onderhandeld'

Demonstranten roepen op tot het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Beeld © AP

Het volledig uitfaseren van fossiele brandstoffen is een van de onderhandelingsopties die op tafel liggen tijdens de klimaattop COP28 die momenteel in Dubai wordt gehouden. 

In een voorlopige versie van de onderhandelingstekst wordt de 'phase out' als een van de opties genoemd. Een zogenaamde 'phase down', waarbij het gebruik van fossiele brandstoffen wordt verminderd, behoort ook tot de opties. 

Het helemaal uitfaseren van fossiele brandstoffen is de meest radicale optie die op tafel ligt. Of daar ook echt afspraken over zullen worden gemaakt, valt te bezien.

Onderhandeling

"Dat zullen we echt moeten afwachten", zegt Heleen Ekker, klimaatexpert bij RTL Nieuws. "Het is altijd zo dat dit soort teksten circuleren, en daar wordt vervolgens heel hard over onderhandeld. Ik denk dat niemand weet wat de uitkomst gaat worden."

Wat
Lees ook:
Wat betekent winst PVV voor klimaattop, en vijf andere vragen

Een jaartal waarin het gebruik van fossiele brandstoffen helemaal gestopt moet zijn, wordt in de onderhandelingstekst nog niet genoemd. Zo'n gerichte afspraak zou volgens experts wel helpen. "De Europese Unie heeft bijvoorbeeld heel heldere klimaatdoelen, met afspraken over wanneer de uitstoot afgebouwd moet zijn", zegt Ekker. "Het maken van zulke duidelijke afspraken heeft zijn nut bewezen." 

Belangrijkste oorzaak klimaatverandering

Het beperken van het gebruik van fossiele brandstoffen is een van de belangrijkste onderhandelingspunten tijdens deze klimaattop. "Het verbranden van fossiele brandstoffen vormt de grootste bron van CO2-uitstoot, die het klimaat verandert", zegt Ekker.

Ophef
Lees ook:
Ophef over uitspraken voorzitter klimaattop: 'Voorlopig geen einde fossiele brandstoffen'

Ook voor de Europese Unie is het beperken van fossiele brandstoffen een van de speerpunten tijdens deze top. "Ik heb begrepen dat dit voor de EU zo belangrijk is ,dat als er niets wordt afgesproken over de fossiele brandstoffen, zij de top als mislukt beschouwen", zegt Ekker. 

Al Jaber

Klimaatexpert Maarten de Zeeuw van Greenpeace noemt het goed dat het aan de onderhandelingstafel echt gaat over het beëindigen van kolen, olie en gas. "Nu moeten landen de handen ineenslaan, en doen wat zo urgent nodig is: besluiten om te stoppen met fossiele brandstoffen, met voor 2030 al een sterke afname van olie en gas."

De voorzitter van de klimaattop, Sultan Ahmed al Jaber, zei onlangs nog dat er volgens hem voorlopig geen einde kan komen aan het gebruik van fossiele brandstoffen. Die uitspraak veroorzaakte ophef onder klimaatwetenschappers. 

Dubai zelf heeft ook nog de wereld te winnen als het gaat om duurzaamheid. Dat zie je in onderstaande video:

Overal airco, zelfs buiten: ook organisator klimaattop Dubai kan duurzamer

02:33
Overal airco, zelfs buiten: ook organisator klimaattop Dubai kan duurzamer.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS