Ga naar de inhoud
Migratiebeleid

Britse minister tekent verdrag met Rwanda voor migrantenbeleid

James Cleverly. Beeld © ANP / Alamy Limited

De Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly zal vandaag in Rwanda een nieuw verdrag tekenen over de deportatie van illegale immigranten, meldt het Britse persbureau PA.

Het Verenigd Koninkrijk is al enige tijd van plan om bootvluchtelingen die illegaal het land binnenkomen naar Rwanda te sturen. Dat plan moet een afschrikwekkende werking hebben op potentiële nieuwe migranten.

Oordeel Hooggerechtshof

Begin november oordeelde het Britse Hooggerechtshof echter dat de aanvankelijke deal tussen het VK en Rwanda in strijd was met het Europese mensenrechtenverdrag. Rwanda zou geen land zijn waar alle uit het VK ingevlogen migranten veilig zijn, iets wat het mensenrechtenverdrag wel voorschrijft.

Verenigd
Lees ook:
Verenigd Koninkrijk vliegt vluchtelingen naar Rwanda om aanvraag af te wachten

Vlak na de uitspraak van het Hof kondigde de Britse premier Rishi Sunak aan de Rwanda-deal toch door te willen zetten. Hij zei toen al dat het zaak was om een nieuwe afspraken met Rwanda te maken.

Noodwetgeving

Ook wil Sunak in eigen land noodwetgeving door het parlement loodsen die bevestigt dat Rwanda wel degelijk een veilig land is, waar migranten zonder gevaar naartoe kunnen worden gestuurd.

De details van het te tekenen nieuwe akkoord zijn volgens de Britse website The Independent nog niet bekendgemaakt.