Ga naar de inhoud
'Poetins opmars stoppen'

Witte Huis voert druk op: 'Geld voor Oekraïne raakt op'

Shalanda Young is directeur van het Bureau voor Management en Budget van het Witte Huis. Beeld © SIPA/ANP

Het Witte Huis waarschuwt dat er 'geen geld en bijna geen tijd meer' is om wapens en andere militaire steun aan Oekraïne te leveren. In het Amerikaanse Congres is nog altijd geen knoop doorgehakt over deze voor Oekraïne cruciale steun in de oorlog tegen Rusland.

De waarschuwing werd gisteren gegeven door Shalanda Young, directeur van het kantoor dat verantwoordelijk is voor het regeringsbudget, in een brief aan de politieke leiders in het Congres.

"We hebben geen geld meer om Oekraïne in deze strijd te steunen", schrijft Young. "Dit is geen probleem voor volgend jaar. De tijd om een democratisch Oekraïne te helpen in de strijd tegen de Russische agressie is nu. Het is tijd dat het Congres in actie komt."

Rechterflank roert zich

Binnen het Congres is grote verdeeldheid ontstaan over hoe de financiële steun aan Oekraïne er in de nabije toekomst uit moet komen te zien. Vooral de rechterflank van de Republikeinse Partij roert zich: zij zeggen te weinig voortgang te zien in de oorlog tegen Rusland, en vinden dat het geld beter aan andere dingen kan worden besteed.

"In het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen een meerderheid hebben, proef je steeds meer verzet", zegt Amerika-correspondent Erik Mouthaan. "Deze rechtervleugel van de Republikeinen gelooft niet in een grote rol van Amerika op het wereldtoneel. Voor president Biden is het juist cruciaal dat de VS democratische landen steunt die worden aangevallen."

Biden kwam half oktober met een gecombineerd steunpakket voor Oekraïne, Israël en grensbewaking in eigen land, maar dat plan sneuvelde. Mike Johnson, de nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden (vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer) wil dat de steun voor Oekraïne en Israël afzonderlijk moet worden behandeld. Meer geld vrijmaken voor strengere grensbeveiliging ziet hij wel zitten, en dus probeert hij dat plan wel te koppelen aan de toekomstige steun aan Oekraïne.

"Natuurlijk kunnen we niet toestaan dat Vladimir Poetin door Europa marcheert. En we begrijpen de noodzaak om daar te helpen", zei Johnson begin vorige week. "Als er aanvullende hulp voor Oekraïne moet komen – wat volgens de meeste leden van het Congres belangrijk is – moeten we ook werken aan het veranderen van ons eigen grensbeleid. En dus zijn er veel doordachte onderhandelingen gaande."

De VS is niet alleen de belangrijkste militaire bondgenoot van Oekraïne, maar ook de grootste geldschieter. Het land doneerde met ruim 75 miljard dollar in zijn eentje meer geld aan het land dan alle EU-landen samen.

Poetins
Lees ook:
Poetins oorlogseconomie draait op volle toeren, waarschuwen experts

Mouthaan: "Zonder Amerikaanse steun is het gewoon voorbij en zijn de kogels binnenkort op. Het lijkt erop dat de Republikeinen wel mee willen bewegen, en dat er een meerderheid voor extra steun komt. Maar dat kan weleens minder zijn dan de Oekraïense president Zelensky en het Witte Huis willen."

Munitietekort dreigt voor Oekraïne

Een Oekraïense delegatie van politici, ambtenaren, veteranen en door de oorlog getroffen kinderen reisde afgelopen week naar de VS om te pleiten voor blijvende steun. Een belangrijk onderdeel van het bezoek was om nieuwe contacten met Republikeinse politici te leggen.

Ondertussen zijn er ook zorgen over de Europese steun aan Oekraïne. Beloofde leveringen van munitie en raketten lopen ver achter, terwijl Poetins oorlogseconomie op volle toeren draait. Om de slijtageslag met Rusland te kunnen volhouden, heeft het Oekraïense leger veel munitie nodig.

Oud-commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif voorziet op den duur problemen op het slagveld voor Oekraïne als Europa niet politiek eensgezind blijft en zijn haperende wapenindustrie sneller opstart. "Die steun uit de VS gaat uiteindelijk wel door, maar de toekomst en vrijheid van Oekraïne hangt af van Europa en wordt beslist in Brussel, London, Parijs en Berlijn. Poetin hoopt dat Europa niet eensgezind blijft en wil deze oorlog door de tijd winnen."

Beluister onze podcast over Amerikaanse politiek

Erik Mouthaan en Sophie van der Meer praten je wekelijks bij over de Amerikaanse politiek. Beluister de laatste aflevering hier.