Ga naar de inhoud
Premier spreekt van terreur

Man steekt toerist dood in Parijs, verwondt twee anderen

Een politieman in Parijs bij de afzetting van de plek waar de man toesloeg. Beeld © AFP

Een man die bekendstaat als geradicaliseerde islamist is in Parijs, niet ver van de Eiffeltoren, argeloze wandelaars te lijf gegaan met een mes en een hamer. Hij stak iemand dood en verwondde twee anderen.

De politie kon de vermoedelijke dader, die tijdens zijn aanval op de voorbijganger "Allahu akbar" (God is groot) zou hebben geroepen, snel arresteren.

Eerder veroordeeld

Volgens de autoriteiten is de verdachte in 1997 geboren in Frankrijk en heeft hij de Franse nationaliteit. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin meldt dat hij in 2016 werd veroordeeld voor het voorbereiden van een aanval.

De Franse premier Elisabeth Borne liet op X weten mee te leven met de nabestaanden. Ze schrijft dat Frankrijk 'niet zal zwichten voor terreur':

Eerder zei een politiebron aan persbureau AFP dat de dader bekendstaat als radicale islamist en psychiatrische patiënt. De man zou, volgens dezelfde politiebron, verklaard hebben dat hij niet kon verdragen dat in de Gazastrook en in Afghanistan moslims gedood worden.

Met name Frankrijk zou volgens hem 'medeplichtig' zijn aan de oorlog van Israël in Gaza, zei minister Darmanin.

Toerist

Volgens Le Parisien is het omgekomen slachtoffer een toerist met zowel de Duitse als de Filipijnse nationaliteit. De gewonde is een Engelse toerist, meldt Le Parisien. Een tweede gewonde zou alleen in shock verkeren.

De Franse president Emmanuel Macron heeft via X zijn medeleven betuigd aan de naasten van het dodelijke slachtoffer. "Ik betuig al mijn medeleven aan de familie en naasten van de Duitse staatsburger die vanavond tijdens de terroristische aanslag in Parijs is omgekomen en denk aan de mensen die momenteel gewond zijn en worden verzorgd."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update