Ga naar de inhoud
Grootste top ooit

Nederlandse bedrijven op klimaattop: 'Belangrijk voor toekomst van ons allemaal'

Bezoekers van de klimaattop in Dubai maken een selfie. Beeld © AP

Niet alleen politici en onderhandelaars zijn bijeen op de klimaattop in Dubai, maar ook wetenschappers, milieuorganisaties en journalisten. En bedrijven natuurlijk: die zien de top als een uitgelezen kans om zich voor te bereiden op de toekomst en om contacten te leggen met andere bedrijven.

Ook Nederlandse bedrijven zijn vertegenwoordigd. Het gaat om ondernemingen die technologische vernieuwingen presenteren, maar ook om grote bedrijven als ING, Van Oord en Boskalis. Volgens Focco Vijselaar van werkgeversclub VNO-NCW zijn ondernemers uit de hele wereld met het klimaat bezig – dus ook het Nederlandse bedrijfsleven.

Unieke marktplaats

"Inmiddels zijn er heel veel oplossingen, maar die moeten nu snel worden opgeschaald", zegt Vijselaar. "De klimaattop is daarvoor een unieke marktplaats, vooral voor start-ups. Dit is niet alleen voor het klimaat belangrijk, maar ook voor toekomstige banen in Nederland en voor bestaanszekerheid."

50
Lees ook:
50 oliebedrijven beloven verbetering, klimaatclubs: 'Rookgordijn'

Een van de bedrijven uit Nederland die met een nieuwe innovatie volgende week naar Dubai vertrekt, is AquaBattery uit Alphen aan den Rijn. Het bedrijf ontwikkelt grootschalige opslag van elektriciteit. Belangrijk, omdat duurzame energie uit de wind of de zon niet altijd beschikbaar is, vertelt Janneke Tjon Pian Gi van AquaBattery.

Water en stroom

Het bedrijf heeft daarvoor een nieuwe methode ontwikkeld. "We nemen keukenzout en water, en die stoppen we samen in een tank." Het zoute water wordt daarna samengebracht met overtollige elektriciteit, op het moment dat de wind bijvoorbeeld erg hard waait en er dus veel windenergie beschikbaar is.

"Dat splitsen we vervolgens in twee aparte oplossingen, en die oplossingen behouden dan de energie. Op het moment dat we die oplossingen weer bij elkaar brengen, dan genereert dat enerzijds weer zout water en anderzijds elektriciteit."

Het bedrijf zit nog in de pilotfase, vertelt Tjon Pian Gi, maar heeft al wel 'een aantal installaties in de echte wereld om te laten zien dat de technologie werkt'. Belangrijk is nu om te kunnen opschalen. De klimaattop biedt daarvoor een belangrijk podium.

"Ik hoop daar met partijen samen te komen die baat hebben bij opslag. Dat kunnen partijen zijn die te maken hebben met netcongestie, dat wil zeggen, die geen toegang krijgen tot het elektriciteitsnet of bedrijven die hun overtollige zonne- of windenergie nu niet terug kunnen leveren aan het net."

Verdrievoudigen duurzame energie

Op de klimaattop wordt gesproken over het verdrievoudigen van de hoeveelheid duurzame energie, in de komende jaren. "Maar om dat te kunnen doen heb je dus opslag nodig, om ook de tijden te kunnen overbruggen dat er geen zonne- of windenergie is."

Ook voor een baggerbedrijf vormt de klimaattop een mooie ontmoetingsplaats, zegt Robert de Bruin van Van Oord, nog maar net aangekomen. "De onderwerpen die hier op de top in Dubai besproken worden, zitten in het hart van onze organisatie. Wij zijn dagelijks bezig met kustversterking, met windmolens op zee, energietransitie en dergelijke."

Voor Van Oord zijn er twee grote uitdagingen, vertelt De Bruin. Het bedrijf heeft zeventig grote schepen in eigendom en beheer. "Onze grote uitdaging wordt: hoe kunnen we minder uitstoot van die schepen realiseren?" Het tweede element gaat over baggeren en kustbeheer. "Die projecten willen we uitvoeren met meer respect voor de natuur, waardoor de biodiversiteit in de wereld verbeterd wordt."

Veel bezoekers, veel kritiek

Het klinkt allemaal mooi, maar kritiek is er ook, op het enorme aantal bezoekers dit jaar op de klimaattop. Het is de drukste klimaattop ooit: er worden zo'n 70.000 mensen verwacht, verspreid over twee weken, afkomstig uit alle landen van de wereld.

Oliebaas,
Lees ook:
Oliebaas, steenrijk én voorzitter klimaattop: dit is sultan Ahmed Al Jaber

Dat is ook De Bruin niet ontgaan. Hij zegt: "Ik vind het best een dilemma, dat is het eerlijke antwoord. Want de vraag is: moeten hier nou echt zestig- of zeventigduizend mensen naartoe vliegen. Maar ik denk dat het toch wel nodig is."

Want bedrijven zijn volgens hem even belangrijk voor de aanpak van klimaatverandering als de politiek. Hij spreekt van een driehoek, die ermee aan de slag moet.

Kachel lager zetten

"Ik denk dat we dat als burger moeten doen, als samenleving, u en ik thuis, met elektrificeren, de kachel lager zetten, enzovoorts. Dat moet de overheid doen, door heldere kaders te stellen voor de komende tien jaar. En bedrijven zijn aan zet om die concreet toe te passen."

Tjon Pian Gi (AquaBattery) vat het kernachtig samen: "Je hebt de politiek nodig om de kaders te schetsen, maar je hebt de bedrijven nodig om het uit te voeren."

Bekijk ook: Overal airco, zelfs buiten

02:33
Niet alleen het grote aantal bezoekers van de klimaattop in Dubai krijgt kritiek, ook de weinig duurzame manier waarop de top is vormgegeven.