Ga naar de inhoud
Hekken geplaatst

Italië bang voor instorten van 'die andere' scheve toren

Afgelopen oktober werden de eerste hekken geplaatst bij de Garisendatoren in Bologna. Beeld © Michele Nucci/LaPresse/Shutterstock

Inwoners van Bologna maken zich zorgen om de Garisendatoren, één van de twee gezichtsbepalende torens in het hart van de Italiaanse stad. Hij staat nu 4 graden uit het lood en er zijn hekken omheen geplaatst omdat de situatie steeds ernstiger wordt.

De monumentale toren helt inmiddels even ver over als de beroemde toren van Pisa, ruim 100 kilometer verderop. Maar terwijl de toestand daar is gestabiliseerd, wordt die er in Bologna niet beter op.

Vallend puin

In oktober werden rondom de toren al hekken geplaatst nadat sensoren hadden vastgesteld dat het bouwwerk, verrezen tussen 1109 en 1119, verder aan het verzakken was. Nu is een grootscheepse operatie begonnen om de inwoners te behoeden voor vallend puin – of erger.

Alleen een hekwerk is niet afdoende, zegt de gemeente. Er wordt gewerkt aan een speciale afscherming die begin volgend jaar klaar moet zijn. Daarbij horen ook metalen netten waarin brokstukken kunnen worden opgevangen.

Een deel van het plein voor de toren zal, net als de toren zelf, de komende jaren afgesloten blijven. De gemeente is een crowdfundingactie begonnen om de restauratie te kunnen betalen. Alleen al de afscherming gaat naar verwachting 4,3 miljoen euro kosten.

Twee Torens

Bologna telde in de middeleeuwen een groot aantal van dit soort torens. Daarvan zijn de vermaarde 'Twee Torens' overgebleven: pal naast de 47 meter hoge Garisendatoren staat de ruim twee keer zo hoge Asinellatoren. Ook die staat een beetje uit het lood, maar is nog wel toegankelijk voor bezoekers.

Op oude prenten is te zien dat het verzakken van de Garisendatoren al vrij snel na de oprichting moet zijn begonnen.

Wie
Lees ook:
Wie heeft de scheefste: Pisa of Miedum?