Ga naar de inhoud
Koop een pint voor Caio

Inzameling voor Braziliaanse held van Dublin levert tonnen op

Caio Benicio. Beeld © ANP

Voor de Braziliaanse man die twee dagen geleden ingreep bij een steekpartij in de Ierse hoofdstad Dublin, is bij verschillende inzamelingsacties al honderdduizenden euro's opgehaald. De held van Dublin, genaamd Caio Benicio, is in het dagelijks leven maaltijdbezorger.

Benicio was afgelopen donderdag in het centrum van Dublin toen een man met een mes begon in te steken op een groep kinderen. Hij verwondde daarbij een vrouw en drie kinderen. De vrouw en een meisje van vijf liepen ernstige verwondingen op; een jongetje van vijf en een zesjarig meisje raakten minder ernstig gewond. De verdachte werd ter plekke opgepakt, nadat hij ook zichzelf met het mes had gestoken.

Maar het had veel erger kunnen aflopen als de Braziliaan niet de aanvaller te lijf was gegaan met zijn motorhelm. "Ik zwaaide met al mijn kracht met die helm", zegt Benicio tegen de Britse krant The Guardian

Niet nadenken, maar doen

Voor de fastfoodkoerier, die nog maar een jaar geleden naar Ierland verhuisde, werden daarna meerdere inzamelingsacties opgestart op GoFundMe. Een van de acties genaamd Buy Caio Benicio a Pint (koop een pint voor Caio Benicio) heeft al ruim 347.000 euro opgeleverd. Ruim 32.000 mensen hebben een donatie gedaan op deze pagina.

De Braziliaan werd, net als de andere mensen die ingrepen, door de Ierse premier Leo Varadkar 'een held' genoemd, maar zo wil de bezorger zichzelf niet noemen: "Ik ben vader, ik heb zelf twee kinderen, en ik denk dat elke ouder hetzelfde zou hebben gedaan. Het is iets waar je niet over nadenkt, je doet het gewoon."

Man
Lees ook:
Man steekt in Dublin in op kinderen en vrouw, rellen in centrum

Hij heeft een zoon van 12 en een dochter van 19. Vooral hun reactie achteraf deed hem goed, laat hij weten: "Het is fijn om ze trots te maken, dat is erg mooi."

Een andere persoon die ingreep, een 17-jarige student uit Frankrijk, werd gebeld door de Franse president Emmanuel Macron om hem te bedanken voor zijn heldendaad.

Extreemrechtse hooligans

In de loop van donderdagavond werd het nog onrustig in het centrum van Dublin. Een grote groep relschoppers, volgens de politiechef 'extreemrechtse hooligans', zocht de confrontatie met de politie. Dat gebeurde nadat op sociale media geruchten waren verspreid dat de dader van de steekpartij van buitenlandse komaf zou zijn. Meerdere bussen en andere voertuigen gingen in vlammen op, winkels werden geplunderd.

De politie wil overigens niets zeggen over de identiteit van de verdachte.

Extreemrechts
Lees ook:
Extreemrechts wint terrein in Ierland, waar de immigrant de schuld krijgt