Ga naar de inhoud
Mijnramp

Doden door instorten illegale goudmijn in Suriname

Een goudmijn in Suriname. Foto ter illustratie. Beeld © Jaco Klamer

Bij een ongeluk in een illegale goudmijn in het Surinaamse Kleine Saramacca zijn meerdere doden gevallen. Hoeveel slachtoffers er precies zijn, is vooralsnog onduidelijk.

Surinaamse media spreken van 18 tot 21 doden, maar die aantallen zijn nog onbevestigd. Volgens media in Suriname stortte de schacht van de mijn in, en raakten de mensen die op dat moment naar goud aan het zoeken waren bedolven. 

Aantal slachtoffers

President Santokhi vertelde vandaag in het parlement dat op de plek van de ramp eerder al illegale goudzoekers waren weggestuurd. De ramp gebeurde in Kleine Saramacca, het voormalige werkgebied van het Canadese goudbedrijf Iamgold, dat in februari 2023 werd overgenomen door het Chinese Zijin Mining.

De situatie is ernstig, verklaarde het staatshoofd. "De eerste indicatie is dat het om tien personen gaat, maar het kan zijn dat het om meer personen gaat", zei hij over het aantal mensen dat bedolven raakte.

Jarenlang
Lees ook:
Jarenlang misbruik van kinderen en jongeren bij SOS Kinderdorp in Suriname

"Prioriteit nummer 1 is te kijken of er overlevenden zijn en tegelijkertijd starten met een bergingsoperatie", aldus Santokhi. Het bericht bereikte hem in het parlement tijdens de algemene beschouwingen. Hij legde uit dat het ongeluk is gebeurd in een gebied waar eerder een goudader is ontdekt die grote groepen goudzoekers op de been bracht.

Veiligheidsmaatregelen

De goudmaatschappij Zijin had volgens Santokhi al eerder om veiligheidsmaatregelen gevraagd. Daarop hadden leger en politie de opgezette kampen reeds vernietigd. De goudzoekers hadden - zoals eerder - ook de opdracht gekregen om de plek te verlaten. In de praktijk blijkt dat kleine mijnbouwers doorgaans vrij snel terugkeren naar plaatsen waar goud is gevonden.

Vicepresident Ronnie Brunswijk is per helikopter naar het rampgebied gereisd. Het leger, de politie en het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing zijn ingeschakeld om hulp te verlenen.

Wonderbaarlijke
Lees ook:
Wonderbaarlijke redding: negen mannen bevrijd uit ingestorte mijn