Ga naar de inhoud
14 miljoen

Shakira sluit tóch deal: geen celstraf voor belastingontduiking

Shakira komt aan bij de rechtbank. Beeld © AP

De Colombiaanse zangeres Shakira heeft een schikking getroffen met de openbaar aanklager om een rechtszaak te voorkomen. Volgens de aanklacht ontdook ze ruim 14 miljoen euro aan belastinggeld tussen 2012 en 2014. Een onderdeel van de deal is in ieder geval een boete van 7,3 miljoen euro die ze zal moeten betalen.

Door de deal die nu is gemaakt, hoeft Shakira in ieder geval de cel niet in. Wat de deal volledig inhoudt, is nog niet bekend.

Eerder geen schikking

In de periode 2012 tot 2014 deed Shakira haar belastingaangifte op de Bahama's, waar ze een huis heeft. Maar volgens de Spaanse belastingdienst woonde ze daar helemaal niet en moest ze belasting betalen in Spanje, waar een stuk meer belasting wordt geheven dan op de Bahama's.

Veel bekende Spanjaarden die eerder in het vizier kwam van justitie, hadden besloten om hun zaak te schikken. Dat voorkomt dat er in de rechtszaal allerlei details over hun leven en hun financiën openbaar worden. Shakira wilde eerder niet schikken. "Dit zijn valse beschuldigingen", zei de zangeres vorig jaar in een interview.

'Beslissing genomen voor mijn kinderen'

"Ik was in die jaren druk bezig met het nakomen van mijn professionele verplichtingen over de hele wereld. De Spaanse belastingdienst zag dat ik een relatie had met een Spaanse staatsburger en begon te watertanden", zei ze. Die Spaanse staatsburger gaat in haar geval om de bekende voetballer Gerard Piqué. "Het is duidelijk dat ze hoe dan ook achter dat geld aan wilden gaan."

Shakira zelf zegt dat haar kinderen vroegen om deze deal: "Ik moet mijn strijd kiezen en het belangrijkste voor mij is nu alles te doen zodat mijn kinderen een volwaardig leven kunnen leiden en dat we ons kunnen concentreren op wat echt belangrijk is: ze zien groeien en dat ik tijd met hen kan doorbrengen."

Shakira: "Mijn kinderen hebben het mij zelf gevraagd en ik heb deze beslissing voor hen genomen. Ze hebben hele moeilijke tijden meegemaakt en ik wil dat ze mij eindelijk gelukkig zien en dat we samen uitkijken naar de toekomst."

In onderstaand verhaal lees je meer over de zaak:

14
Lees ook:
14 miljoen euro fraude, 117 getuigen, proces tegen Shakira gaat beginnen