Ga naar de inhoud
'Co-president'

Voormalig first lady Rosalynn Carter (96) overleden

Rosalynn Carter en haar man Jimmy Carter tijdens een NFL-wedstrijd in Atlanta in 2018. Ze waren toen 75 jaar getrouwd. Beeld © Johannes Amis / AP

Rosalynn Carter is op 96-jarige leeftijd thuis in de Amerikaanse staat Georgia overleden. Ze was de echtgenote van Jimmy Carter (99), die van 1977 tot 1981 president was van de Verenigde Staten.

Volgens het Carter Center had Rosalynn de afgelopen maanden een slechte gezondheid. Ook kampte ze met dementie. 

Rosalynn Carter had een 'zachtaardige, zuidelijke houding die een ambitieus en vastberaden karakter verhulde', aldus de krant The Washington Post. "Als first lady nam ze een ongekende positie in tijdens het presidentschap van haar man. Ze wilde meer dan een ceremoniële rol spelen."

'Co-president'

In tegenstelling tot veel eerdere first ladies nam Rosalynn deel aan kabinetsvergaderingen, sprak ze zich uit over controversiële kwesties en vertegenwoordigde ze haar man op buitenlandse reizen. Volgens The Washington Post woonde ze kabinetsvergaderingen bij en gaf ze advies over beleidskwesties. Assistenten van president Carter noemden haar soms de 'co-president'. Ze spoorde het parlement aan wetgeving te regelen die psychisch zieke mensen zou helpen.

De Democratische ex-president Jimmy Carter zelf is inmiddels 99 jaar. Bij zijn poging te worden herkozen werd hij verpletterend verslagen door de Republikein Ronald Reagan. Carter is de oudste nog levende voormalige Amerikaanse president en de langstlevende president in de Amerikaanse geschiedenis.

"Rosalynn is mijn beste vriendin", zei Jimmy Carter tegen assistenten tijdens hun Witte Huis-jaren. "Ze is het perfecte verlengstuk van mij en waarschijnlijk de meest invloedrijke persoon in mijn leven." De Carters waren ruim 77 jaar getrouwd.

Bron: RTL Nieuws