De Europese Unie is van plan Russische diamanten toe te voegen aan de lijst met economische sancties tegen dat land. Dit zal vrijwel zeker de prijs opdrijven, omdat Rusland ongeveer een derde van alle ruwe diamanten ter wereld produceert. Voor de mondiale 'diamanthoofdstad' Antwerpen is de stap een tegenvaller.
Het voorgenomen verbod, waarover de 27 EU-landen binnen enkele weken zullen stemmen, maakt onderdeel uit van het twaalfde sanctiepakket van de EU tegen Rusland. De sancties zijn ingesteld sinds de Russische militaire inval in Oekraïne. Het nieuwe pakket komt bovenop de eerdere elf en gaat in januari in.
Rusland, dat de ruwe diamanten delft in honderden mijnen in de noordoostelijke regio Siberië, verdient nog steeds miljarden euro's aan de export van de edelstenen. Eerdere pogingen om de import in Europa te verbieden, stuitten op verzet van België, waar in de havenstad Antwerpen zo'n 80 procent van de mondiale diamanten verwerkt en verhandeld wordt, schrijft de BBC. Voor de oorlog kwam een van de vier 'Antwerpse' diamanten uit Rusland.
Bloeddiamanten
Amerika voerde eerder wel een verbod in tegen de edelstenen uit Rusland.
Diamanthandelaar Thierry Tugendhaft uit Antwerpen zegt tegen de Britse omroep dat de prijs van de edelsteen zal stijgen. Volgens hem zullen alle handelaren zich op leveranciers uit de rest van de wereld storten.
Filip Reyniers, directeur van onderzoeksinstituut IPIS (International Peace Information Service) zegt tegen de omroep: "Er is een directe relatie tussen het kopen van Russische diamanten en het financieren van de oorlog in Oekraïne." Hij noemt de stenen 'bloeddiamanten' en 'conflictdiamanten', een term die staat voor diamanten die verkocht worden om een oorlog te financieren.

Volgens Reyniers zal het handhaven van een verbod wel moeilijk worden, omdat de herkomst van diamanten moeilijk te achterhalen is. "Ze komen hier aan in pakketten die in het buitenland vermengd zijn geraakt. Je weet niet welke steen waarvandaan komt."
India speelt hierin een belangrijke rol: het land haalt stenen van over de hele wereld naar India, en na wat licht poetswerk worden ze doorverkocht als 'diamanten uit India'. Waar ze daarvoor zijn geweest, blijft onduidelijk. India verdient daar goed aan, en het land wil niet meewerken aan een systeem om de herkomst bij te houden, zoals westerse landen dat willen invoeren.
Gas, wodka en kaviaar
Onder handelaren in Antwerpen heerste de afgelopen anderhalf jaar verdeeldheid: een deel staakte uit zichzelf de handel met de Russen, maar anderen konden de verleiding niet weerstaan. Daar komt bij dat Rusland de prijzen verlaagde, omdat het geld nodig heeft voor de oorlog.
Het nieuwe sanctiepakket treft ook mensen die zich bezighouden met de 'heropvoeding' (zoals Rusland het noemt) van Oekraïense kinderen die uit veroverde gebieden naar Rusland zijn overgebracht. Er staan nu in totaal zo'n 2000 mensen op de Europese sanctielijst. Daarnaast gelden de restricties voor producten als kolen, gas, goud, wodka en kaviaar.