Ga naar de inhoud
Armita Geravand

Iraans meisje (16) dat werd toegetakeld door zedenpolitie overleden

Armita Geravand Beeld © AP

Het meisje dat in Iran in een coma belandde nadat ze was toegetakeld door de zedenpolitie is overleden. Dat berichten Iraanse staatsmedia. Het incident met de 16-jarige Armita Geravand speelde zich af in de metro van Teheran.

Op videobeelden was te zien hoe de jonge vrouw door omstanders uit een metrostel werd gedragen. Vervolgens werd ze overgebracht naar een ziekenhuis, waar ze in coma lag. Vorige week werd al duidelijk dat ze hersendood was, vandaag kwam het nieuws naar buiten dat ze is overleden.

Speciale politie-eenheid

Het meisje zou het slachtoffer zijn geworden van geweld door agenten van de zedenpolitie. "Ze is meerdere malen geslagen door de politie en zakte toen in elkaar", zei woordvoerder Awyar Shekhi van mensenrechtenorganisatie Hengaw eerder al tegen RTL Nieuws. 

Het meisje zou zich niet hebben gehouden aan de strenge kledingvoorschriften die gelden voor vrouwen in Iran. Zij moeten onder meer verplicht hun haar bedekken en lange, loszittende kleding dragen van het islamitische regime. Dat wordt op straat gecontroleerd door een speciale politie-eenheid.

Staatsmedia hielden het erop dat ze zou zijn flauwgevallen omdat ze een lage bloeddruk had. Staatspersbureau Fars publiceerde een video-interview met de ouders van het meisje, waarin zij beweerden dat het om een ongeluk ging. "We vragen mensen om te bidden voor het herstel van ons kind", zegt de vader.

Hengaw-woordvoerder Shekhi zegt dat het gesprek zeer waarschijnlijk onder dwang is opgenomen. "Dat zagen we eerder bij slachtoffers van de vrouwenrechtendemonstraties. Ze zeggen dat de kinderen zijn omgekomen door ongelukken. Ik denk niet dat dit wordt geloofd."

Ook geregeld geschoten

De Iraanse politie kwam dit jaar vaker in het nieuws omdat het keihard optrad tegen demonstranten van het regime. Daarbij is er ook geregeld gericht geschoten. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn zeker 522 doden, gevallen, onder wie jongeren en kinderen. Het regime heeft duizenden mensen opgepakt. Velen van hen kwamen zonder proces in de gevangenis, sommigen zijn geëxecuteerd.

Het verzet tegen het Iraanse regime leidde ertoe dat meer vrouwen in Iran zonder hoofddoek over straat gingen. In eerste instantie werd daar niet tegen opgetreden door de Iraanse zedenpolitie, vermoedelijk een poging om de rust te doen terugkeren in het land. Maar inmiddels zijn de strikte regels en onderdrukking werd volledig terug.

Jaar
Lees ook:
Jaar na dood studente om hoofddoek: Iraans regime pakt vader op