Ga naar de inhoud
Geen hoofddoek

Iraans meisje (16) dat in coma raakte door zedenpolitie is hersendood

Het meisje zou zijn geslagen omdat ze geen hoofddoek droeg. Beeld © Camerabeelden metro Teheran

Het meisje dat in Iran in een coma belandde nadat ze was toegetakeld door de zedenpolitie is hersendood. Dat berichtten Iraanse staatsmedia. Het incident met de 16-jarige Armita Geravand speelde zich af in de metro van Teheran.

Op videobeelden was te zien hoe de jonge vrouw door omstanders uit een metrostel werd gedragen. Vervolgens is ze overgebracht naar een ziekenhuis, waar ze nog altijd in coma ligt. "We hebben een update over de gezondheid van Armita Geravand", meldt de staatstelevisie vandaag. "Ondanks pogingen van artsen om haar te redden is ze hersendood."

Speciale politie-eenheid

Het meisje zou het slachtoffer zijn geworden van geweld door agenten van de zedenpolitie. "Ze is meerdere malen geslagen door de politie en zakte toen in elkaar", zei woordvoerder Awyar Shekhi van mensenrechtenorganisatie Hengaw eerder tegen RTL Nieuws. 

Het meisje zou zich niet hebben gehouden aan de strenge kledingvoorschriften die gelden voor vrouwen in Iran. Zij moeten onder meer verplicht hun haar bedekken en lange, loszittende kleding dragen van het islamitische regime. Dat wordt op straat gecontroleerd door een speciale politie-eenheid.

Staatsmedia hielden het erop dat ze zou zijn flauwgevallen omdat ze een lage bloeddruk had. Staatspersbureau Fars publiceerde een een video-interview met de ouders van het meisje gepubliceerd, waarin zij beweren dat het om een ongeluk gaat. "We vragen mensen om te bidden voor het herstel van ons kind", zegt de vader.

Hengaw-woordvoerder Shekhi zegt dat het gesprek zeer waarschijnlijk onder dwang is verlopen. "Dat zagen we eerder bij slachtoffers van de vrouwenrechtendemonstraties. Ze zeggen dat de kinderen zijn omgekomen door ongelukken. Ik denk niet dat dit wordt geloofd."

Jaar
Lees ook:
Jaar na dood studente om hoofddoek: Iraans regime pakt vader op

Het incident met Armita Geravand speelt zich een jaar af na de dood van de 22-jarige Iraans-Koerdische vrouw Mahsa Amini in detentie. De jonge vrouw was opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet correct zou hebben gedragen. De Iraanse politie zei achteraf dat ze hartproblemen had.

De dood van Amini heeft tot veel protest geleid in Iran en andere landen over de hele wereld, waaronder Nederland: 

'Je moet alles kunnen dragen', duizend mensen samen in Den Haag voor Iran

02:20
Bij het protest werd de strijdkreet 'women, life, freedom' (vrouwen, leven, vrijheid) geroepen, uit verzet tegen de onderdrukking van vrouwen.

De Iraanse politie trad het afgelopen jaar keihard op tegen de demonstranten. Daarbij is er ook geregeld gericht geschoten. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn zeker 522 doden, gevallen, onder wie jongeren en kinderen. Het regime heeft duizenden mensen opgepakt. Velen van hen kwamen zonder proces in de gevangenis, sommigen zijn geëxecuteerd.

Het verzet tegen het Iraanse regime leidde ertoe dat meer vrouwen in Iran zonder hoofddoek over straat gingen. In eerste instantie werd daar niet tegen opgetreden door de Iraanse zedenpolitie, vermoedelijk een poging om de rust te doen terugkeren in het land. Maar inmiddels zijn de strikte regels en onderdrukking werd volledig terug.

Zedenpolitie
Lees verder:
Zedenpolitie Iran terug van nooit echt weggeweest: 'Dit wakkert de opstand juist aan'