Ga naar de inhoud
'Raket Islamitische Jihad'

Israël: Hamas probeert media te misleiden over explosie ziekenhuis

Palestijnen verlaten het terrein van het al-Ahli-ziekenhuis, waar zij hun toevlucht hadden gezocht. Beeld © AP

Het Israëlische leger zegt dat Hamas probeert internationale media te misleiden door Israël te beschuldigen van een aanval op een ziekenhuis in de Gazastrook. 

"Ze hebben zelfs het aantal slachtoffers overdreven", zegt een legerwoordvoerder.

Bekijk in deze video wat het Israëlische leger zegt over de explosie in het ziekenhuis:

Dit zegt Israël over de aanslag op een ziekenhuis in Gaza

01:21

Islamitische Jihad

"Uit onze inlichtingen komt naar voren dat Hamas zich realiseerde dat er iets was misgegaan met een raket van de Islamitische Jihad", zei de woordvoerder. "Ze besloten een internationale mediacampagne te lanceren om te verhullen wat er echt is gebeurd."

Israël zou een telefoongesprek hebben onderschept van Hamasfunctionarissen die de aanval bespraken. De woordvoerder zegt dat 'Hamas zich met absolute zekerheid realiseerde dat een mislukte raketlancering door Islamitische Jihad de schade heeft aangericht aan het ziekenhuis'.

Bloedbad
Lees ook
Bloedbad Gaza: 'Diplomatie nu onmogelijk, emoties en spanningen te hoog opgelopen'

Begraafplaats achter ziekenhuis

Volgens het Israëlische leger werden raketten afgevuurd vanaf een begraafplaats achter het ziekenhuis. De woordvoerder toonde ook beelden van de schade en betoogde dat bij een Israëlische luchtaanval ook 'kraters en structurele schade aan het gebouw' te zien hadden moeten zijn.

De woordvoerder liet weten dat het Israëlische leger niet betrokken was bij de aanval, niet opereerde in het gebied toen die plaatsvond en dat 'een analyse van de operationele systemen van de IDF erop wijst dat er een spervuur ​​van raketten werd afgevuurd door terroristen in Gaza, die vlak bij het al-Ahli-ziekenhuis in Gaza passeerden op het moment dat het werd getroffen'.

De explosie vond rond 19.00 uur plaats, kort nadat er raketalarmen hadden geklonken in het zuiden en midden van Israël.

Bekijk ook - Olaf Koens over aanval op Gaza: 'Bombarderen ziekenhuis is oorlogsmisdaad'

00:38
Correspondent Olaf Koens over de aanval op het al-Ahli-ziekenhuis in Gaza. "Mensen in Gaza gebruiken ziekenhuizen als opvangplekken."