Ga naar de inhoud
Na dreigend bericht

Louvre en kasteel van Versailles in Parijs dicht om veiligheidsredenen

Het Louvre in Parijs Beeld © SIPA USA

Het Louvre in Parijs heeft deze middag besloten de deuren voor de rest van de dag dicht te houden voor bezoekers. Dit doen ze vanwege veiligheidsredenen. Ook het kasteel van Versailles, aan de rand van Parijs is ontruimd. Bommeldingen bij beide musea waren vals.

De sluiting komt een dag na een dodelijke aanval op een school in het noorden van Frankrijk waarbij een leraar om het leven kwam en drie anderen gewond raakten. Frankrijk heeft sindsdien het nationale dreigingsniveau verhoogd naar de hoogste stand.

Het Louvre heeft een geschreven bericht ontvangen waarin stond dat het museum en de bezoekers gevaar liepen. "We hebben besloten om te evacueren en voor de rest van de dag te sluiten, terwijl we de nodige controles uitvoeren", zegt een woordvoerder van het museum tegen persbureau AFP.

Docent
Lees ook:
Docent doodgestoken en twee zwaargewonden bij mesaanval op Franse school

Het is nog niet duidelijk of er iets verdachts is gevonden in of rond het museum. Volgens de Franse krant Le Parisien was er sprake van een bommelding terwijl er zo'n 3000 bezoekers in het museum waren.

Later in de middag werd het kasteel van Versailles ontruimd na een bommelding. Het Franse persbureau AFP dat de bommelding binnenkwam via een anoniem bericht op een Franse overheidswebsite. Het paleis zou vandaag niet meer opengaan.

Soldaten ingezet

Na de aanval op de leraar worden er dit weekend zo'n 7000 militairen van de Franse antiterroristische eenheid Sentinelle ingezet. De soldaten zullen 'uiterlijk maandagavond en tot nader order' worden ingezet.

De vermoedelijke dader zou 'Allahu akbar' hebben geroepen. De Franse president Emmanuel Macron sprak van 'barbaars islamitisch terrorisme'.

Frankrijk
Lees ook:
Frankrijk zet tot 7000 soldaten in na moord op leraar