Ga naar de inhoud
'Iedereen hier heeft angst'

Humberto spreekt Nederlandse jongen die vastzit in Gaza

Mohammed aan het bellen met Humberto. Beeld © RTL

De 16-jarige Mohammed, die normaliter in de provincie Utrecht woont, zit op dit moment vast in Gaza met zijn familie. Ze verblijven in het huis van een vriend, in afwachting of ze daar nog weg kunnen.

De vraag is alleen of en wanneer ze daar weg zouden kunnen. Want hoewel ze wel in contact staan met het Nederlands consulaat en het Ministerie van Buitenlandse zaken, kunnen ook deze instanties op dit moment niet veel voor de familie betekenen. 

Flyers

Mohammed vertelt over de flyers die gisteren door het Israëlische leger zijn verspreid. Op de flyers werd dringend gewaarschuwd om ‘onmiddellijk’ naar het zuiden te vertrekken, maar Mohammed vertelt dat veel mensen niet wisten wat te doen en er juist ook mensen naar het noorden trokken. 

Op beelden op sociale media was te zien hoe de papieren flyers met drones vanuit de lucht werden verspreid.

Bekijk het fragment uit Humberto

07:05
Mohammed (16) zit vast in Gaza: ‘Ik slaap een half uur door de bombardementen’

Mohammed en zijn familie hebben nog een voedselvoorraad voor zo’n twee weken, maar verder mag geen voedsel of water Gaza meer binnenkomen. Mohammed vertelt dat hij nu elke dag naar de supermarkt moet om water te kopen, omdat het water thuis is afgesloten.

Daarnaast is de elektriciteit afgesloten en mag er geen benzine meer Gaza in om de elektriciteits- en watermotoren te laten lopen.

Angst

Er is veel angst. Wanneer Humberto vraagt of Mohammed nog kan slapen, antwoordt hij dat hij maximaal een half uur per keer zijn ogen dichtdoet. "Je kan niet slapen, je blijft maar denken. Wiens huis is de volgende? Is het mijn huis, is het het huis van mijn buurman? Je weet gewoon niet wat er gaat gebeuren."