Ga naar de inhoud
Reservisten opgeroepen

Premier Netanyahu na massale Hamas-aanval op Israël: 'We zijn in oorlog'

Een vrouw met een kind vlucht weg na een raketinslag in Ashkelon. Beeld © ANP.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft na de grootscheepse aanval van de groepering Hamas van vanochtend gezegd dat zijn land 'in oorlog' is met de Hamas-militanten in de Gazastrook. Hij gaf opdracht tot het oproepen van reservisten.

Netanyahu zei dat Hamas 'een ongekende prijs zou gaan betalen'. "Dit is geen operatie, maar een oorlog."

Duizenden raketten

De premier beval het leger om Hamas-militanten te verdrijven uit de steden waar vuurgevechten gaande zijn.

Hamas voerde vanochtend duizenden raketten af op Israël en stuurde tientallen strijders de grens van het zwaar bewaakte land over.

Reactie demissionair premier Rutte

Nederland steunt het recht van Israël op zelfverdediging 'volledig'. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte tegenover zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu uitgesproken. "Ik heb hem gezegd dat Nederland dit terroristische geweld onomwonden veroordeelt", schrijft Rutte op X, voorheen Twitter.

Hij gruwelt van de beelden van 'onschuldige burgers die worden aangevallen door terroristen'. "Dit geweld moet stoppen."

Nederland veroordeelt de aanval, zegt minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot ook. "Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en getroffenen. We blijven de situatie nauw in de gaten houden."

Israël werd compleet overrompeld door de aanval, vertelde RTL Nieuws-correspondent Pepijn nagtzaam eerder vanochtend. "De afgelopen jaren zag je vaak een opbouw in het geweld. In dit geval is Israël compleet verrast door de aanval, die nota bene 50 jaar na de start van de Jom Kippoer-oorlog plaatsvindt."

Burgers omgekomen

Nagtzaam omschrijft: "We zien dat de Hamas-strijders Israëlische soldaten hebben doodgeschoten en gekidnapt hebben. Ook zijn er burgers die het niet overleefd hebben."

Hij gaf direct aan verdere escalatie te verwachten: "Als je naar de geschiedenis kijkt dan verwacht ik gigantische bombardementen in de hele Gazastrook en mogelijk ook een militaire respons op de grond."

Spiraal
Lees meer:
Spiraal van geweld: waarom gaat het weer mis in het Midden-Oosten?