Ga naar de inhoud
Hemels Paleis

China wil ruimtestation verdubbelen en gasten ontvangen

Chinese studenten krijgen een masterclass van astronauten. Beeld © Xinhua News Agency

China is van plan om zijn ruimtestation Tiangong, dat Hemels Paleis betekent, uit te breiden. Het telt nu drie 'kamers', en dat zouden er zes moeten worden.

Daarnaast wil China ruimtevaarders uit andere landen reizen gaan aanbieden. Ook de geplande levensduur wordt verlengd, van tien naar vijftien jaar. China wil dat zijn lab een alternatief wordt voor het internationale ruimtestation ISS, dat veel groter is en wel 15 ruimtes telt.

Tiangong is sinds vorig jaar in gebruik. Het draait net als het ISS op een hoogte van ongeveer 400 kilometer rond de aarde. Het ruimtestation is sinds vorig jaar permanent bewoond.

Geen
Lees ook:
Geen oorlog in de ruimte: Amerikanen en Russen samen naar ruimtestation ISS

Ruimtevaart is voor een deel ook politiek. In de afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld mensen uit Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten naar het internationale ruimtestation ISS gevlogen. Hun regeringen steken veel geld in het stimuleren van ruimtevaart en wetenschap.

De Sovjet-Unie bracht vroeger mensen uit bondgenoten als Mongolië, Oost-Duitsland, Cuba, Afghanistan en Syrië naar de ruimte.

Hoe
Lees ook
Hoe China in rap tempo de ruimte verovert: 'Ze doen het op eigen houtje'

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Bron: RTL Nieuws / ANP