Na de blamage met een SS'er in het Canadese parlement vorige maand, overweegt premier Justin Trudeau om de namen te publiceren van ex-nazi's die na de Tweede Wereldoorlog naar het land emigreerden.
Door een gigantische blunder nodigde de voorzitter van het Canadese Lagerhuis vorige maand een 'oorlogsheld' uit die een nazi-veteraan bleek te zijn. Dat gebeurde tijdens een bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan Canada.
SS'er in parlement
De man die was uitgenodigd, de 98-jarige Oekraïens-Canadese Jaroslav Hoenka, bleek in de Tweede Wereldoorlog als lid van de veertiende Waffen Grenadierdivisie van de SS gediend te hebben. De voorzitter van het Canadees parlement, Anthony Rota, bood zijn excuses aan en stapte op:
Voorzitter Canadees parlement biedt excuses aan na uitnodigen nazi-veteraan
Naar aanleiding van het nieuws gaat het in Canada de afgelopen weken regelmatig over ex-nazi's die na de Tweede Wereldoorlog naar het land trokken. In 1986 werd er onafhankelijk onderzoek gedaan nadat er geruchten waren dat er meer dan 800 oorlogsmisdadigers in Canada woonden. De resultaten van het onderzoek werden echter nooit openbaar gemaakt.
'Zorgvuldig onderzoek'
Premier Justin Trudeau zei gisteren tegen verslaggevers dat hij overweegt de lijst met namen nu toch te publiceren. "Topambtenaren doen daar momenteel zorgvuldig onderzoek naar en archieven worden doorgespit", zei Trudeau. "Zij zullen vervolgens aanbevelingen aan de relevante ministeries doen."
Het nieuws zorgt volgens CBC News in Canada voor een fel debat. Aan de ene kant vinden mensen dat de namen van mensen openbaar moeten worden gemaakt, anderzijds zijn er strenge privacywetgevingen waar rekening mee moet worden gehouden. Ook vrezen Canadezen dat de openbaarmaking van de documenten oude wonden kan openhalen.
