Ga naar de inhoud
Automonteur deed verdoving

Bende die nieren verwijderde en verhandelde opgerold in Pakistan

Persconferentie over de opgerolde bende die handelde in nieren. Beeld © Regering van Punjab / X

De politie heeft in het oosten van Pakistan een bende opgerold die operatief nieren verwijderde bij honderden mensen. De nieren werden verkocht aan rijke mensen die een transplantatie nodig hadden.

Volgens CNN heeft de vermeende bendeleider, die Dr. Fawad wordt genoemd, 328 operaties uitgevoerd. De nieren werden verkocht voor een bedrag van omgerekend zo'n 32.500 euro. Fawad kreeg bij de operaties hulp van een automonteur die voor de verdoving zorgde. Sommige mensen van wie de nieren werden verwijderd, wisten dit niet. 

Uit ziekenhuizen gelokt

Minister Mohsin Naqvi van de provincie Punjab zegt dat de bende patiënten uit ziekenhuizen lokte. De operaties werden uitgevoerd in de regio Taxila, de stad Lahore en Kasjmir. "Ze konden dit in Kasjmir doen omdat er geen wet is met betrekking tot niertransplantaties", aldus Naqvi bij CNN.

Er zouden drie mensen zijn overleden, al is dat aantal nog niet door de autoriteiten bevestigd. 

Indonesië
Lees ook:
Indonesië pakt bende op die arme mensen verleidde tot orgaanverkoop

De zaak kwam aan het rollen toen een man zich bij de politie meldde met het verhaal dat bendeleden hem hadden overtuigd om een medische behandeling te ondergaan. Toen hij later naar een echte arts ging, kreeg de man te horen dat hij een nier miste. 

Online advertenties

Samen met de politie van Punjab probeert Naqvi het voor elkaar te krijgen dat bijvoorbeeld online advertenties voor illegale niertransplantaties worden verboden.

Sinds 2007 is de commerciële handel in menselijke organen verboden in het land. Een aangescherpte wet in 2010 heeft het verwijderen en verhandelen van organen strafbaar gesteld. Hier staat een gevangenisstraf van maximaal tien jaar op en een boete van omgerekend 3200 euro.