Ga naar de inhoud
Toeristen naar camping

Bus stort in Noord-Italië van viaduct: 21 doden en 15 gewonden

Reddingwerkers zeiden nog nooit zoiets gezien te hebben. Beeld © ANP / EPA

Bij een busongeluk in Noord-Italië zijn zeker 21 mensen om het leven gekomen, vijftien anderen raakten gewond. De bus – met aan boord veel toeristen – stortte van een viaduct naar beneden op een treinspoor. Na het ongeluk ontstond een grote brand.

Het voertuig is volgens de Italiaanse nieuwssite RaiNews24 door een hek gereden en daarna 15 meter naar beneden gevallen. Volgens de lokale autoriteiten was het moeilijk om de lichamen uit de bus te halen vanwege de grote schade aan de bus. 

De eerste beelden van het dodelijke busongeluk zie je hier:

Eerste beelden dodelijk busongeval Italië

00:34
Het is niet bekend waardoor de bus van het viaduct afreed.

De burgemeester van Venetië heeft de stad 'in rouw verklaard'. Hij spreekt op X, voorheen Twitter, van een enorme tragedie met veel slachtoffers. Volgens de laatste telling, even na middernacht, zijn zeker 21 mensen om het leven gekomen, onder wie ook kinderen. Reddingwerkers spreken van een 'apocalyptische situatie'.

Verschillende nationaliteiten

De burgemeester benadrukte dat er veel mensen gered. "We kunnen niet begrijpen hoe dit heeft kunnen gebeuren", zei hij. Naast Italianen bevonden zich ook Oekraïners, een Fransman, een Kroaat en een Duitser aan boord van de bus. 

De hulpdiensten waren massaal ter plaatse. De lokale autoriteiten hebben een protocol voor 'grote noodsituaties' geactiveerd, wat hen in staat stelt om de spoedeisende hulpafdelingen van ziekenhuizen vrij te stellen en extra personeel op te roepen. De gewonden zijn naar verschillende ziekenhuizen gebracht. 

Richting camping

De crash gebeurde volgens de burgemeester van Venetië met een stadsbus die in plaats van een 'gewone dienst' toeristen van Venetië naar een camping in de buurt van Mestre vervoerde. Veel mensen hebben zich voor de ingang van de camping verzameld in de hoop meer informatie te krijgen over de slachtoffers.

Het treinverkeer tussen Mestre en Venetië is opgeschort vanwege het ongeluk. Op het kaartje hieronder zie je waar in Noord-Italië Mestre precies ligt.

De bestuurder van de bus, een 40-jarige man, zou ook overleden zijn. Het is nog niet duidelijk of hij bijvoorbeeld onwel is geworden achter het stuur. 

'Diep medeleven'

De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft in een verklaring haar 'diepste medeleven' uitgesproken 'voor het ernstigste ongeval dat in Mestre heeft plaatsgevonden'. "Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families en vrienden", schrijft ze op X.

Ook Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft haar medeleven aan de families van de slachtoffers en de gewonden van het ongeluk uitgesproken op X. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update