Ga naar de inhoud
Revolver tijdens drugsverslaving

Hunter Biden ontkent dat hij wapenwet heeft overtreden

Archieffoto Hunter Biden. Beeld © ANP/ SIPA USA

Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, heeft vandaag in de rechtbank gezegd dat niet schuldig is aan het overtreden van de wapenwet, onder meer omdat hij een wapen had gekocht terwijl hij verslaafd zou zijn aan drugs. En dat mag niet in de VS. Daarom werd hij vandaag voorgeleid in de rechtbank van Wilmington, in de staat Delaware.

Hunter Biden zou in 2018 een revolver hebben gekocht, terwijl hij ook illegale drugs gebruikte. Een strafbaar feit waar in Amerika in theorie 25 jaar gevangenisstraf op staat. Toch gaan in de praktijk veroordeelden voor dit soort misdrijven zelden de cel in.

'Was geen bedreiging'

Tot een veroordeling in de zaak van Hunter is het nog niet gekomen, hij pleitte vandaag namelijk onschuldig. Abbe Lowell, zijn advocaat, zei in een verklaring dat zijn cliënt 'elf dagen lang een ongeladen wapen in bezit had, maar op dat moment geen bedreiging vormde voor de openbare veiligheid'. Hij stelde dat op dit moment juist de aanklager een 'ernstige bedreiging vormde voor het rechtssysteem' omdat die 'buigt voor politieke druk'.

Hunter Biden werd ook twee keer aangeklaagd omdat hij op formulieren zou hebben gelogen over zijn drugsverslaving.

De zitting duurde vanmiddag slechts 19 minuten, schrijft de zender CNN. Volgens hen was het ondanks de korte duur wel een historisch moment: nooit eerder moest een kind van een zittende president voor de rechtbank verschijnen om strafrechtelijke vervolging aan te vechten.

Zoon
Lees ook:
Zoon president Biden wordt onderzocht door speciale aanklager om belastingontduiking

Deze aanklachten over het wapenbezit van Biden zijn niet de enige slepende zaken rond de zoon van de president. Er loopt ook nog een onderzoek naar mogelijke belastingfraude. Daarnaast denken sommige Republikeinen dat hij samen met zijn vader misbruik zou hebben gemaakt van diens macht destijds als vicepresident voor zakelijke voordelen.

Het Huis van Afgevaardigden is daarover een onderzoek begonnen. President Biden heeft vaak herhaald achter zijn zoon te staan en trots op hem te zijn om zijn pogingen om zijn verslaving te boven te komen.

Republikeinen
Lees ook:
Republikeinen starten impeachment-onderzoek naar Biden: 'Lijkt op wraak'