Ga naar de inhoud
Zware aardbevingen

125 miljoen euro opgehaald voor Turkije en Syrië, vrees voor strenge winter

Antakya, 17 maart 2023 Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Arie Kievit

De afgelopen maanden is via Giro555 124,5 miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië in februari.

Daarbij kwamen meer dan 50.000 mensen om het leven. Volgens de Turkse overheid zijn meer dan 80.000 gebouwen in het land ingestort of hebben ernstige schade opgelopen. Tienduizenden mensen zijn dakloos.

Ook in Syrië is de schade groot. Door het langlopende conflict in dit land waren er al grote groepen vluchtelingen en vormt de veiligheidssituatie een uitdaging voor hulpverleners.

Verslaggever Pepijn Nagtzaam bezocht het getroffen gebied na een halfjaar opnieuw. In deze video zie je wat hij aantrof: 

Trauma's na aardbeving Turkije: 'Vijftien dagen niets gezegd'

03:14

32 miljoen voor noodhulp

De eerste maanden hebben de betrokken hulporganisaties 32 miljoen euro ingezet voor noodhulp zoals tijdelijke opvanglocaties, drinkwater en schone toiletten. Ook werden hulpgoederen als hygiënekits, winterkleding en dekens uitgedeeld en werd geregeld dat een deel van het geld bij de slachtoffers zelf terechtkwam zodat zij konden kopen wat ze nodig hadden.

Verder werd groots ingezet op het verlenen van psychosociale hulp. Het geld dat is opgehaald is nagenoeg gelijk verdeeld tussen beide landen.

Dodental
Lees ook
Dodental aardbeving Turkije en Syrië opgelopen tot boven de 50.000

Strenge winter op komst

De komende tijd zal de focus verschuiven 'richting wederopbouw, herstelwerkzaamheden en het creëren van perspectief in de getroffen gebieden', meldt de organisatie. "Met de strenge winter op komst, blijven wij noodhulp geven, maar gaan we ons ook richten op de volgende fase. Hierbij wordt gewerkt aan zaken die nodig zijn om het rampgebied weer toekomstperspectief te geven, waaronder het herstellen van gebouwen of investeringen in de economie zodat deze weer kan opbloeien", vertelt actievoorzitter Michiel Servaes.

Daarvoor wordt samengewerkt met 'diverse lokale partners die een onmisbare schakel zijn bij internationale hulpverlening op deze schaal'.

De opbrengst van Giro555 wordt tot 1 maart 2025 besteed en doneren kan nog tot en met het eind van het jaar. De actieperiode zou eigenlijk eind vorige maand aflopen maar is verlengd 'wegens de grootschaligheid van de ramp en de betrokkenheid van het Nederlandse publiek'.

Bekijk ook: 'Zelfs de doden liggen er nog', nauwelijks wederopbouw half jaar na aardbeving Turkije

03:10
Hoe is het nu in Antakya, een van de ergst getroffen steden, en wat zijn de plannen voor de reconstructie?