Ga naar de inhoud
Ankara

Zelfmoordaanslag bij Turks parlement: twee gewonden, daders dood

Veel politie op de been bij de plek van de zelfmoordaanslag. Beeld © Getty

Een zelfmoordterrorist heeft zichzelf vanmorgen opgeblazen bij het Turkse parlement. Een tweede dader is door de politie doodgeschoten. Dat zegt de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya.

De aanslag vond plaats vlak bij het parlementsgebouw en het ministerie van Binnenlandse Zaken in Ankara. Omwonenden hoorden een harde knal, gevolgd door geweerschoten. 

Een afdeling van de Koerdische terreurorganisatie PKK heeft de aanslag opgeëist, en zegt dat ze specifiek gekozen hebben voor deze datum, en deze plek. De PKK is al jaren verwikkeld in een slepend gewapend en gewelddadig conflict met Turkije. De groep pleegde eerder aanslagen, vaak gericht op overheidsgebouwen en het Turkse leger. De Turkse veiligheidsdiensten staan daarom continue op scherp. En waren ze er nu snel bij om erger te voorkomen.

Vuurgevecht met politie

Volgens een Turkse journalist probeerden de daders het ministerie van Binnenlandse Zaken binnen te komen en had een van hen een geweer bij zich, dat werd gebruikt bij een vuurgevecht met de politie. Dit is nog niet bevestigd.

Hij schrijft ook dat één persoon zwaargewond is geraakt, maar volgens Yerlikaya raakten twee politieagenten lichtgewond en vielen er verder geen slachtoffers. Explosievenexperts doen nog wel onderzoek in het gebied. Het parlement gaat over een paar uur weer open na het zomerreces. Ook binnen dat gebouw was de knal goed te horen. Daarop werd het parlement afgesloten en het gebouw gescand op explosieven.

Parlement doorzocht

De openingssessie van het parlement en de toespraak van Erdogan zijn vanmiddag doorgegaan. "Terroristen zullen hun doelen nooit bereiken", verwees hij naar de aanslag eerder op de dag. Een van de onderwerpen die op het programma van op de openingssessie staat, is de ratificatie van Zweden als NAVO-lid. 

Op deze beelden is – verderop in de straat – de aanslag te zien:

Het lijkt erop dat de Turkse autoriteiten door snel ingrijpen erger hebben voorkomen. Verslaggever Midden-Oosten Pepijn Nagtzaam, die in Istanbul woont, zegt: "Turkije en de veiligheidsdiensten hier staan altijd op scherp – en zeker vandaag, vanwege de opening van het parlementaire jaar."

2015 en 2016

"Dat heeft te maken met de jaren 2015 en 2016, toen hier heel veel aanslagen waren. Er hoeft nu maar iets te gebeuren of je ziet hier overal zwaarbewapende veiligheidsagenten verschijnen om aanvallen in de kiem te smoren. Daardoor waren ze er ook nu heel snel bij."

Het is volgens Nagtzaam te vroeg om te zeggen wie erachter zouden kunnen zitten, maar er zijn veel verdachten. "Ik zag al speculaties over boze Armenen. En in het verleden zijn veel aanslagen gepleegd door Islamitische Staat, Al Qaeda en de Koerdische PKK. Daar wordt hier door de autoriteiten al snel naar gewezen."

"Bij de aanval is een raketwerper gevonden die door de Russen aan Syrië is geleverd. Maar die raketwerpers worden doorverkocht en kom je in het Midden-Oosten bij verschillende partijen tegen. Dat een van de aanvallers zich opblies en de ander wilde gaan schieten, wijst ook niet meteen naar één groep, want ook dat middel is door verschillende terreurgroepen ingezet. We moeten het onderzoek afwachten."

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.