Ga naar de inhoud
Na 27 jaar

Wie is Duane Davis, de verdachte van de moord op Tupac Shakur?

Links: verdachte Duane Davis, rechts: Tupac Shakur Beeld © REX by Shutterstock / AFP / RTL Nieuws

Gisteren werd na 27 jaar een verdachte aangehouden voor de moord op de Amerikaanse rapper Tupac Shakur. De politie in Las Vegas arresteerde de inmiddels 60-jarige Duane Davis. Wie is de man die eerder in zijn eigen boek al beschreef betrokken te zijn bij de moord?

De inmiddels 60-jarige Davis zat ten tijde van de moord op de beroemde Amerikaanse rapper in 1996 in de witte Cadillac waar vanuit werd geschoten. Naast Davis zaten er op dat moment nog drie anderen in de auto, zij zijn allen overleden. 

Bevel om te schieten

Veel fans van de overleden rapper zullen dan ook op zijn minst hebben opgekeken toen de Amerikaanse justitie gisteren bekendmaakte een verdachte te hebben aangehouden. Davis is geen onbekende, hij was de leider van de beruchte bende South Side Compton Crips. Overigens wordt Davis wel verdacht van moord, maar denkt justitie niet dat hij de moord daadwerkelijk gepleegd heeft.

Dat zit namelijk zo. In de Amerikaanse staat Nevada, waar Las Vegas onder valt, kan hij ook voor moord worden veroordeeld omdat justitie ervan uitgaat dat Davis de leiding had en het bevel gaf om te schieten. 

Man
Lees ook:
Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CBS is Davis onderdeel van een gezin met 12 kinderen. Hij woonde in zijn jeugd in Compton, een stad in Californië waar veel rappers en ook basketballers vandaan komen, maar ook veel criminaliteit en rivaliserende bendes zijn. In zijn eigen boek Compton Street Legend schrijft Davis dat dat in zijn jeugd nog niet zo was. 

Zijn moeder overleed aan darmkanker toen hij een tiener was. Ook verloor hij twee broers, eentje aan kanker en de ander werd doodgeschoten op straat in Compton. Op jonge leeftijd zou hij al betrokken zijn geraakt bij criminele activiteiten. Hij schrijft zelf dat hij begon met het dealen van drugs en dat hem goed beviel hoeveel geld hij daarmee verdiende.

Gevangenis

In 1985 leverde dat hem een gevangenisstraf op van vier jaar. Naar eigen zeggen zorgde die tijd in de gevangenis niet voor verbetering maar maakte het alleen maar een grotere crimineel van hem.

In 2010 praatte Davis al met de politie over de moord op Tupac. Op dat moment werd hij opnieuw aangeklaagd voor drugsgerelateerde activiteiten en was hij bereid om te praten in ruil voor strafvermindering. 

Politie
Lees ook:
Politie onderzoekt laptops vanwege moord op raplegende Tupac

In 2018 werd het politieonderzoek opnieuw heropend. Eerder dit jaar werd een huiszoeking gedaan door de politie in het huis van Davis. Toen werden onder andere computers, harde schijven en een telefoon in beslag genomen. 

"We hebben een sterk vermoeden dat hij verantwoordelijk is voor de moord op Tupac Shakur en dat hij schuldig bevonden zal worden aan moord met gebruikmaking van een dodelijk wapen", zei de openbaar aanklager gisteren.

Mogelijk uit wraak

De politie gaat ervan uit dat Tupac is doodgeschoten uit wraak, maar de exacte reden is nooit opgehelderd. 

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.