Ga naar de inhoud
Sinds 1992 senator

Oudste Amerikaanse senator Dianne Feinstein op 90-jarige leeftijd overleden

Dianne Feinstein, afgelopen juli. Beeld © AFP

De Amerikaanse senator Dianne Feinstein is op 90-jarige leeftijd overleden. De Democraat uit Californië was de oudste persoon in de Senaat en tevens de langstzittende vrouwelijke senator.

Ze kwam in 1992 in de Senaat terecht en werd daarna vijf keer herkozen. De laatste jaren van haar carrière had ze te kampen met geheugenproblemen, waardoor ze steeds meer moeite kreeg met haar werk. Door gezondheidsproblemen stond ze dit jaar ook al drie maanden aan de kant.

Strengere wapenwetten

Tijdens haar lange carrière ging Feinstein onder meer de strijd aan met het wapengeweld in de Verenigde Staten. Ze werd in 1978 de eerste vrouwelijke burgemeester van haar geboorteplaats San Francisco nadat haar voorganger was doodgeschoten. Sindsdien maakte ze zich hard voor strengere wapenwetten.

Gevangenen
Lees ook:
Gevangenen langzaam vrij: 'Maar VS zit nog jaren vast aan Guantánamo Bay'

Daarnaast kwam ze in 2014 groot in het nieuws toen een commissie die zij leidde een rapport presenteerde over de martelpraktijken van de CIA in Guantanamo Bay na 9/11.

"De geschiedenis zal over ons oordelen" zei Feinstein daarover, ondanks veel kritiek van Republikeinen en veiligheidsdiensten dat het rapport werd gepubliceerd. "De acties van de CIA zijn een smet op onze waarden en op onze geschiedenis."

Geschiedenis geschreven

In een reactie op het overlijden noemt president Joe Biden Feinstein een 'echte vriendin' en prijst hij haar pionierswerk als politica en haar strijd tegen gevechtswapens. "Ze heeft geschiedenis geschreven op zoveel verschillende manieren, en ons land zal generaties lang profiteren van haar erfenis. Dianne was vaak de enige vrouw in de kamer, een rolmodel voor zoveel Amerikanen - een taak die ze serieus nam."

Nu Feinsteins zetel vrijkomt, mag de gouverneur van Californië een vervanger aanwijzen tot er met verkiezingen een nieuwe senator wordt gekozen. De staat Californië stemt vrijwel altijd voor Democraten en ook de huidige gouverneur is een Democraat.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS