Ga naar de inhoud
Doodgeschoten in 1996

Na 27 jaar verdachte aangehouden voor moord op rapper Tupac Shakur

Beeld © Getty Images

Bijna 30 jaar na de moord op de Amerikaanse rapper Tupac Shakur heeft de politie in Las Vegas een verdachte aangehouden. Volgens de officiële aanklacht wordt hij verdacht van 'moord met een dodelijk wapen'.  

Het gaat om de inmiddels 60-jarige Duane Davis, een bekend ganglid, die in het verleden meermalen publiekelijk heeft verkondigd dat hij in de auto zat van waaruit Tupac werd doodgeschoten in 1996. Hij schreef het zelfs op in zijn boek, waarin hij beschrijft hoe hij in 2010 met de autoriteiten de moord besprak, in ruil voor strafvermindering.

Politie
Lees ook:
Politie onderzoekt laptops vanwege moord op raplegende Tupac

Ook de Amerikaanse justitie verdenkt hem niet noodzakelijk van het lossen van de dodelijke schoten, maar zegt dat hij wel de persoon in de auto was die de leiding had en het bevel gaf te schieten. Ook dat kan in het Amerikaanse rechtssysteem gelden als moord. Geen van de anderen die in de auto zaten, is nog in leven. 

Opgepakt tijdens wandeling

Hij werd vanmorgen gearresteerd, maar de precieze verdenking is onduidelijk. Davis zou vlak bij zijn huis in Henderson, nabij Las Vegas, zonder problemen zijn opgepakt terwijl hij aan het wandelen was, melden Amerikaanse media. 

In zijn boek noemt hij zichzelf een van de de laatste nog levende getuigen van de moord.

BMW
Lees ook:
BMW waarin Tupac werd vermoord te koop voor 1,4 miljoen

De rapper werd vermoord op het hoogtepunt van zijn roem in 1996. De moord werd nooit opgehelderd en er wordt tot op de dag van vandaag volop over gespeculeerd.

In 2018 werd het politieonderzoek opnieuw heropend.  Afgelopen juli werd in het onderzoek een huis doorzocht in Nevada. Wat dat had opgeleverd, werd destijds niet bekendgemaakt. Het bleek het huis van de echtgenote van Davis. 

Changes

Tupac werd en wordt door velen gezien als de meest invloedrijke rapper uit de stroming van de gangsterrap. In het nummer Changes, dat twee jaar na zijn dood werd uitgebracht en wat zijn grootste hit werd, beschrijft hij de wereld waar de 'gangstarappers' dagelijks mee te maken hebben: