Ga naar de inhoud
Na dodelijke week

Zweedse premier wil leger inzetten: bendegeweld loopt uit de hand

Bij deze ontploffing kwam gisteren een 25-jarige vrouw om het leven. Beeld © ANP / EPA

"Zoiets hebben we in Zweden nog nooit gezien", zei de Zweedse premier Ulf Kristersson gisteravond in een zeldzame televisietoespraak. Hij doelde op het bendegeweld, dat deze maand aan een recordaantal van elf mensen het leven heeft gekost. De premier belooft het leger in te zetten om de moorden te stoppen.

De Zweedse premier Ulf Kristersson ontmoet vandaag de baas van het Zweedse leger samen met de politiekorpschef. Er moet iets gebeuren, zei hij gisteravond. "We zullen de bendes opsporen en verslaan", beloofde Kristersson.

Dode door explosie

De tv-toespraak van de premier kwam na een afschuwelijke week voor Zweden. Twee mannen van 18 en 20 werden woensdagavond kort na elkaar doodgeschoten in de buurt van Stockholm.

Donderdagochtend vroeg ontplofte in Fullero, 80 kilometer ten noorden van de Zweedse hoofdstad, een explosief bij een woning. Een 25-jarige buurvrouw kwam om het leven. De woning waar de bom ontplofte, werd gelinkt aan een criminele organisatie.

Deze maand kwamen in totaal elf mensen in Zweden om het leven door een schietincident, nooit eerder lag dat aantal zo hoog. Vorige week maakten we deze video over het oplaaiende geweld in Zweedse steden:

Golf van bendegeweld in Zweden, jonge tieners doodgeschoten

02:05
In 2023 zijn er in Zweden nu al tientallen bendemoorden en honderden schietpartijen geweest. De slachtoffers en daders zijn vaak extreem jong.

"Geen enkel ander land in Europa ziet zoiets als dit", zei de premier in zijn toespraak. Hij zei dat in het gesprek van vandaag duidelijk moet worden 'hoe het leger de politie kan helpen de bendes te bestrijden'.

Militairen met politietaken

De opperbevelhebber van het leger heeft aan de Zweedse krant Dagens Nyheter al laten weten bereid te zijn in actie te komen. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk. Mogelijk nemen militairen politietaken over zodat agenten bezig kunnen met andere opsporingstaken, meldt de BBC.

Niet iedereen is blij met het plan. Critici vinden dat Kristersson zich te veel richt op de symptomen en niet op de oorzaken van het geweld. Eerder deze zomer legden we al uit waar al het negatieve nieuws uit Zweden ineens vandaan komt.

Opeens
Lees ook:
Opeens veel negatief nieuws over Zweden: 'Geen enkel land is 100 procent perfect'