Ga naar de inhoud
'Onderzoek afgerond'

Noord-Korea zet Amerikaanse soldaat Travis King het land uit

De Amerikaanse militair Travis King. Beeld © AP

Noord-Korea heeft de Amerikaanse militair Travis King uitgezet naar China, ruim twee maanden nadat hij illegaal de grens vanuit Zuid-Korea was overgestoken. Hij is nu in hechtenis van de Verenigde Staten. Zijn uitzetting werd eerder vandaag aangekondigd door Noord-Koreaanse staatsmedia.

Washington bedankte China en Zweden voor de verleende hulp bij de uitlevering van King. Zweden zou contact hebben gelegd met Pyongyang over King. China nam King in ontvangst na uitlevering door Noord-Korea. Volgens de VS zijn er geen concessies gedaan aan Noord-Korea. King zou in goede gezondheid verkeren.

Noord-Koreaans staatsmedium KCNA zegt dat King heeft bekend illegaal de grens te zijn overgestoken. Hij zou hebben gezegd dat hij dat deed vanwege de 'inhumane behandeling binnen het Amerikaanse leger, de afkeer van racisme en de teleurstelling over de ongelijkheid in de Amerikaanse samenleving'.

Geen contact

King was net vrijgelaten uit een Zuid-Koreaanse gevangenis toen hij de Noord-Koreaanse grens overstak. Hij zat ongeveer twee maanden vast in Zuid-Korea op verdenking van mishandeling. Na zijn vrijlating op 10 juli zou hij gerepatrieerd worden naar de Amerikaanse militaire basis Fort Bliss in de staat Texas, waar hij vermoedelijk oneervol ontslag zou krijgen.

Vanaf het moment dat King gevangen is genomen, is er geen direct contact meer met hem geweest. Hij stak de grens van Noord-Korea over op 18 juli, tijdens een toeristische rondleiding door de zogenoemde Joint Security Area (JSA). Dat is een gebied in de gedemilitariseerde zone tussen Zuid- en Noord-Korea, dat onder toezicht staat van de Verenigde Naties (VN).

Noord-Korea
Lees ook:
Noord-Korea bevestigt: Amerikaanse soldaat Travis King zit vast

In het verleden zijn Amerikaanse soldaten die naar Noord-Korea waren gevlucht of in het land werden opgepakt, ingezet als propagandamiddelen tegen de Verenigde Staten. 

De moeder van King deed eerder een oproep om haar zoon thuis te brengen. Die oproep zie je hier:

'Breng mijn zoon thuis', smeekt moeder van militair die grens Noord-Korea overstak

00:57
"Bid voor een veilige terugkeer van onze zoon. "