Ga naar de inhoud
Dankzij DNA-materiaal

Man in VS vrijgelaten na 28 jaar onterecht in gevangenis voor verkrachting

Gerardo Cabanillas is na 28 jaar onterecht vast te hebben gezeten, weer vrij. Beeld © AP

Een man in de Verenigde Staten is vrijgelaten na 28 jaar onschuldig in de gevangenis te hebben gezeten. Het gaat om Gerardo Cabanillas, die op 18-jarige leeftijd werd verdacht van verkrachting.

Hij verklaarde dat hij onschuldig was, maar bekende later toch toen de politie hem vertelde dat hij dan onder voorwaarden vrijgelaten zou worden. Op basis van zijn bekentenis werd hij vervolgens tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Cabanillas werd in 1995 in eerste instantie opgepakt voor betrokkenheid bij een overval in Los Angeles. In diezelfde omgeving was die avond een vrouw aangerand en Cabanillas' uiterlijk kwam overeen met de beschrijving die het slachtoffer van de verkrachting had gegeven.

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse man zat 38 jaar onterecht vast voor moord

De politie ging er daarom vanuit dat er een verband was tussen de overval en de aanranding. Ten onrechte, zoals nu blijkt.

Andere verdachte

DNA-onderzoek heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de onschuld van Cabanillas kon worden vastgesteld. Daarnaast kwam de politie ook een andere verdachte op het spoor, die al in de gevangenis zat op verdenking van moord en seksuele misdrijven.

Het DNA-materiaal wees uit dat hij de verkrachting had begaan waarvoor Cabanillas was veroordeeld.

Onschuldig vast in de VS

Het is niet de eerste Amerikaan die onterecht vastzat voor een misdrijf. Sinds 1989 zijn in de VS bijna zeshonderd ten onrechte veroordeelde mensen vrijgesproken op basis van nieuwe DNA-testen. Onder hen waren 35 mensen die in afwachting waren van hun executie.

Afgelopen mei werd een man uit Californië vrijgelaten, die 33 jaar in de gevangenis zat voor poging tot moord. Bij hem ging het niet om DNA-bewijs, maar om een verklaring van een andere veroordeelde schutter, die tijdens een hoorzitting verklaarde dat de onschuldige man 'op geen enkele manier betrokken was'.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update