Ga naar de inhoud
Onder vuur

Voorzitter Canadees parlement stapt op na uitnodigen SS'er

Anthony Rota, nog in zijn rol als voorzitter van het Canadese Lagerhuis. Beeld © REX by Shutterstock

Anthony Rota stopt als voorzitter van het Canadese Lagerhuis. Hij kwam onder vuur te liggen nadat hij een 98-jarige oorlogsveteraan dacht te hebben uitgenodigd in het parlement, die in werkelijkheid iemand bleek die tijdens de Tweede Wereldoorlog had gecollaboreerd met de nazi's en bij de SS had gezeten.

Rota bood eerder in een toespraak zijn excuses aan, maar stapt na veel kritiek op zijn aanblijven toch op.

Bekijk hieronder de toespraak van Rota:

Voorzitter Canadees parlement biedt excuses aan na uitnodigen nazi-veteraan

01:11
Rota dacht dat de man een oorlogsheld was, maar in werkelijkheid vocht hij bij de Waffen-SS.

Vrijdag was de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te gast in het Canadese parlement. Ter ere daarvan had Rota de Oekraïens-Canadese Jaroslav Hoenka uitgenodigd. Rota prees Hoenka als 'Canadese held', waarna het parlement hem een staande ovatie gaf.

Extra pijnlijk

Het incident leidde tot verontwaardiging bij onder meer Joodse organisaties, de Poolse regering, WOII-veteranen en leden van het Canadese kabinet die Rota opriepen om terug te treden, iets waar hij nu dus gehoor aan geeft.

Het voorval is extra pijnlijk omdat het past in de Russische theorieën dat het land in Oekraïne tegen nazi's vecht. Het Kremlin houdt vol dat 'denazificatie' een van de doelen is van de invasie. De Oekraïense president Zelensky is zelf joods en heeft familieleden verloren door de Holocaust.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update