Ga naar de inhoud
Video's online gezet

Bekende krokodillenexpert schuldig aan marteling en seksueel misbruik honden in Australië

Adam Britton in 2011. Beeld © AFP

De Britse krokodillenexpert Adam Britton heeft toegegeven dat hij meer dan 40 honden heeft gemarteld en seksueel misbruikt in zijn asiel in Australië. De meeste honden overleefden dit niet. Britton filmde zichzelf tijdens zijn daden. De video's plaatste hij online. 

Britton bekende schuld aan 56 aanklachten tijdens een hoorzitting bij het Hooggerechtshof van het Noordelijk Territorium, een deelstaat in Australië. Ook zei hij schuldig te zijn aan vier aanklachten rond kindermisbruik. Vanwege de ernst van de feiten werden de aanwezigen in de rechtszaal verzocht die te verlaten toen de feiten werden benoemd, schrijft de BBC

Zeecontainer

Britton begon in 2014 met het martelen van honden. Ook zijn eigen honden moesten eraan geloven. Via Gumtree Australia, een online marktplaats, zocht hij naar mensen die afstand wilden doen van hun hond, vanwege reis- of werkverplichtingen.

Hij bouwde een relatie met die mensen op en stuurde ze bijvoorbeeld oude foto's. In werkelijkheid mishandelde hij de dieren. Dit deed hij in een zeecontainer die op zijn terrein stond. In de container stond opnameapparatuur. 

Dierenbeulen
Lees ook:
Dierenbeulen sloegen hond spijker door kop en begroeven hem levend

Onder valse namen verspreidde Britton de beelden van zijn daden. Een van die video's belandde bij de politie, die hem in april vorig jaar arresteerde. Hij zit sindsdien vast. Van de 42 honden die hij mishandelde, stierven er 39. 

Bekende zoöloog

Britton is een bekende zoöloog die voor de BBC en National Geographic werkte. Ook was hij verbonden aan de Charles Darwin Universiteit. Hij woonde al ruim twintig jaar in Australië, waar hij onder meer met krokodillen werkte.

In december moet hij opnieuw voor de rechter verschijnen.     

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.