Ga naar de inhoud
Motief onduidelijk

Jongen (14) opgepakt voor dood van 6-jarige Joel in Duitsland

Herdenkingsmonumentje voor de 6-jarige Joel. Beeld © DPA

De Duitse politie heeft een 14-jarige jongen gearresteerd op verdenking van het doden van een jongetje van 6 jaar oud. Op 14 september werd het lichaam van het jongetje met steekwonden gevonden tussen struiken in het noordoostelijke plaatsje Pragsdorf. Met behulp van DNA-sporen op een mes dat in de buurt van het lichaam lag, kon de verdachte worden gearresteerd.

De verdachte was de laatste persoon die het jongetje had gezien. De woning van de verdachte werd eerder al doorzocht, maar toen werd niets gevonden. Wel legde hij tegenstrijdige verklaringen af toen hij werd ondervraagd door de politie, waardoor ze hem in de gaten bleven houden. Over het motief deed de politie nog geen uitspraken.

6-jarige
Lees ook:
6-jarige Joel doodgestoken tijdens buitenspelen bij zijn huis in Duitsland

De 6-jarige Joel ging op 14 september naar een voetbalveldje om buiten te spelen. Hij kwam niet op de afgesproken tijd thuis. Zijn ouders gaven hem op als vermist toen hij tegen 20.00 uur nog niet terug was. 

Direct werd naar het jongetje gezocht. Ook de burgemeester uit het 580 inwoners tellende dorp zocht mee. Een uur nadat hij als vermist werd opgegeven, vonden brandweerlieden het lichaam van de jongen.

DNA komt overeen

Vanmiddag werd een persconferentie gegeven op het politiebureau van Neubrandenburg. Daar werd duidelijk dat de 14-jarige jongen samen met Joel naar het voetbalveld ging. Naar alle waarschijnlijkheid is de plek waar Joel werd gevonden, ook de plek waar hij is neergestoken.

Het DNA op het mes dat in de buurt van het lichaam is aangetroffen, komt overeen met het DNA van de 14-jarige jongen. Ook het DNA van het slachtoffer is op het mes gevonden. Daaruit concludeert de politie dat het gevonden mes het moordwapen is. Over de aangehouden verdachte is geen twijfel. "We zijn er heel zeker van dat we de dader hebben", zei de hoofdonderzoeker tijdens de persconferentie.  

De 14-jarige jongen wordt verdacht van doodslag. Hij is vanmiddag voorgeleid. De verdachte zwijgt tot nu toe.

In het verleden was de verdachte vaker agressief. Een buurman van de 14-jarige vertelde aan BILD dat hij eerder meermaals kinderen met een mes had bedreigd en geld van ze had geëist. 

Meer misdrijven met minderjarigen

Dit jaar zijn er al meerdere misdrijven geweest waarbij minderjarigen betrokken waren. Eerder deze maand concludeerden onderzoekers dat twee meisjes van 12 en 13 jaar verantwoordelijk waren voor het doodsteken van een ander 12-jarig meisje in de stad Freudenberg in Noordrijn-Westfalen.

Ook deze maand werd een jongen van 11 jaar door onderzoekers als dader aangewezen van het vermoorden van een 10-jarig meisje. In augustus werd een 15-jarige jongen schuldig bevonden aan het doden van een andere jongen van 15 jaar een paar maanden geleden.

In Duitsland is de leeftijd waarop iemand verantwoordelijk kan worden gehouden voor misdrijven 14 jaar oud.

Bron: RTL Nieuws / ANP