Ga naar de inhoud
'Diepe spijt'

Ierse turnbond maakt excuses voor racisme tegen zwart turnstertje

Screenshot uit de video van de uitreiking tijdens een turnevenement in Dublin, Ierland. Beeld © Twitter Mohamad Safa

De Ierse turnbond heeft excuses gemaakt aan de familie van een zwart meisje dat als enige geen medaille kreeg tijdens een uitreiking. De video waarop de gebeurtenis te zien is, ging de afgelopen dagen viraal op sociale media. In een verklaring laat de turnbond weten 'diep spijt' te hebben en 'elke vorm van racisme te veroordelen'.

De gebeurtenis vond plaats tijdens een evenement in Dublin in maart 2022, toen een rij kinderen medailles kreeg, maar een jong zwart meisje niet. De reden dat de gebeurtenis nu zoveel aandacht krijgt, komt door de video die ervan verscheen. Die is de afgelopen dagen miljoenen keren bekeken op sociale media:

De video zorgde voor een berg aan kritiek op sociale media. Zo postte de Amerikaanse turnster Simone Biles dat de video 'haar hart brak' en 'dat er in geen enkele sport ruimte was voor racisme'. 

'Veroordelen elke vorm van racisme'

Vrijdag erkende de bond in maart 2022 een klacht te hebben gekregen van de ouders van het meisje vanwege racistisch gedrag. De bond zei zich destijds te hebben verontschuldigd bij de ouders en dat ze er via 'onafhankelijke bemiddeling' samen waren uitgekomen. Ook zou het meisje na de ceremonie alsnog haar medaille hebben gekregen.

Uitgescholden
Lees ook:
Uitgescholden voor 'kut-Turk' op voetbalveld, Furkan is het helaas gewend

De moeder van het meisje ontkende dit. Tegen de de krant Irish Independent zei ze zaterdag dat de turnbond had gefaald in zijn publieke verontschuldiging. Ze was van plan de zaak alsnog voor te leggen aan de Gymnastics Ethics Foundation, die onafhankelijk toeziet op naleving van de regels. 

'Zeer moeilijke en gevoelige kwestie'

In een nieuwe verklaring vandaag komt de bond daarom alsnog met een publieke verontschuldiging aan de familie van het meisje. In een verklaring op zijn website verontschuldigt de bond zich 'voor de onrust die is veroorzaakt'. "Wat die dag is gebeurd, had niet mogen gebeuren en dat spijt ons ten zeerste." Ook zei de bond 'elke vorm van racisme' te veroordelen. 

De bond zegt verder maatregelen te hebben genomen om zulke gebeurtenissen in de toekomst te voorkomen. Zo is er een onafhankelijke deskundige aangesteld die het beleid en procedures beoordeelt. 

Hoe
Lees ook:
Hoe racisme tegen Brian Brobbey de KNVB-aanpak weer op scherp zet