Ga naar de inhoud
'Fouten gemaakt'

Acht ambtenaren vast om nalatigheid bij overstroming Libië

Bergingswerkers bij één van de vele autowrakken die na de ramp aanspoelden. Beeld © AFP

Justitie in Libië heeft acht ambtenaren laten arresteren als onderdeel van het onderzoek naar de catastrofale overstroming van eerder deze maand. Eén van hen is de voormalige burgemeester van de zwaar getroffen stad Derna, Abdulmonem al-Ghaith. Hij werd na de ramp uit zijn functie gezet.

Als gevolg van de grote hoeveelheid regen door storm Daniel begaven twee dammen het. Door de overstroming die hierop volgde, kwamen duizenden mensen om het leven.

De functionarissen worden onder meer verdacht van slecht beheer en nalatigheid, aldus een verklaring van het kantoor van de openbaar aanklager. 

Demonstratie

Vorige week gingen duizenden inwoners Derna de straat op om te demonstreren tegen de overheid. Ze vinden dat de ramp voorkomen had kunnen worden en dat de hulp veel te laat op gang is gekomen. Bekijk de beelden hier:

Libiërs protesteren na ramp: 'Iedereen is fout'

01:03

Naast de oud-burgemeester van Derna zijn zeven ambtenaren vastgezet die werkzaam zijn of waren bij instellingen die verantwoordelijk zijn voor watervoorraden en dambeheer. De 'fouten die ze hebben gemaakt' en hun 'nalatigheid op het gebied van rampenpreventie' hebben volgens de verklaring bijgedragen aan de catastrofe.

Tienduizend vermisten

Volgens het laatste officiële cijfer zijn bij de ramp 3900 mensen omgekomen. Volgens internationale hulporganisaties worden mogelijk meer dan 10.000 mensen nog vermist.

Een onderzoeker die vorig jaar waarschuwde voor de slechte staat van de dammen, zei vorige week dat de overheid kritiek niet serieus nam. "In plaats daarvan verslonden ze geld, waren ze corrupt en maakten ze ruzie." 

Waren
Lees ook:
Waren dambreuken Libië te vermijden geweest? 'Waarschuwingen genegeerd'