Ga naar de inhoud
'DIrecte strijd' met Westen

Russische minister Lavrov: vredesplan voor Oekraïne 'totaal onhaalbaar'

De Russische minister Lavrov vandaag bij zijn persconferentie in New York. Beeld © AFP

Het plan dat Oekraïne eind vorig jaar heeft neergelegd als basis voor een vredesakkoord met Rusland, is volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov 'totaal onhaalbaar'.

In het plan staat onder meer dat er niet kan worden onderhandeld over de territoriale integriteit van Oekraïne. Dat geldt ook voor het schiereiland de Krim, dat sinds 2014 onder Russische controle staat.

'Onmogelijk plan'

Het 'conflict' zal volgens Lavrov moeten worden uitgevochten op het slagveld als Kyiv en het Westen hun standpunten niet bijstellen.

"Iedereen weet dat het een onmogelijk plan is", zei Lavrov vandaag bij de Verenigde Naties in New York over het tienpuntenplan van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. "Tegelijkertijd zeggen ze dat het de enige basis is voor onderhandelingen."

Steun
Lees ook:
Steun aan Oekraïne steeds minder vanzelfsprekend: 'Spannende tijden voor Zelensky'

"Je kunt het noemen wat je wilt, maar het Westen vecht een rechtstreekse strijd met ons uit", zei Lavrov in New York. Hij zei ook dat het Westen andere landen voorliegt als het gaat om de oorlog in Oekraïne.

Lavrov beschuldigde westerse landen van een 'koloniale houding' omdat ze in Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen op zoek gaan naar steun voor Oekraïne.

Bekijk ook: Hier word je opgeleid tot kamikaze-dronepiloot

01:23
De drone is niet meer weg te denken aan het front in Oekraïne. Daar is inmiddels een nieuwe variant bij gekomen: de kamikazedrone. "Het is speelgoed. Maar wel speelgoed waar je munitie aan kunt hangen."