Ga naar de inhoud
Oorzaak onbekend

Deel snelweg in Zweden verwoest door aardverschuiving

Een deel van de door een aardverschuiving getroffen snelweg. Beeld © EPA

Door een aardverschuiving is een deel van een autosnelweg in het zuiden van Zweden verwoest. Daarbij zijn drie mensen gewond geraakt. Zij moesten naar een ziekenhuis worden gebracht.

De aardverschuiving vernielde behalve een stuk van de autosnelweg die Göteborg met de Noorse grens richting Oslo verbindt, ook een fastfoodrestaurant en het terrein van een benzinestation. Voorts zijn voertuigen inclusief vrachtauto's en een bus door de aardverschuiving getroffen.

Het incident vond plaats bij Stenungsund, circa 40 kilometer ten noorden van de op één na grootste stad van Zweden, Göteborg. Dit stuk snelweg zal zeker maandenlang niet gebruikt kunnen worden volgens de verkeersautoriteiten. Het traject zou dagelijks worden gebruikt door ongeveer 10.000 voertuigen.

Zinkgat

De politie heeft een onderzoek ingesteld en vermoedt dat een bouwplek waar met explosieven werd gewerkt mogelijk met de plotselinge aardverschuiving te maken heeft. Er wordt ook gesproken over een zinkgat.

Een terrein van circa 700 bij 200 meter is door de verschuiving getroffen, de grootste verwoestingen zijn op een terrein van ongeveer 100 bij 150 meter. Het publiek wordt gewaarschuwd niet in de buurt te komen. Er kunnen nog steeds verschuivingen komen.

In de omgeving wordt onderzocht of er panden zijn beschadigd of verzwakt. De politie gaat er niet meer van uit dat er mensen zijn vermist. Zweedse media hebben gemeld dat het luchtruim boven het getroffen gebied is gesloten voor onder meer drones.