Ga naar de inhoud
Zonder sneeuwkanonnen

Frans skigebied voor altijd dicht: 'Stenen maar geen sneeuw op piste'

Een skigebied in de bergen bij Annecy, ter illustratie. Beeld © ANP / AFP

Voor een Frans skigebied met één stoeltjeslift, een handvol pistes en geen sneeuwkanonnen zit er niets anders op: deze winter kan er niet geskied worden. En ook daarna blijven de liften stilstaan, heeft de gemeente besloten. "Vorige winter hadden we maar vier weken sneeuw." Het is simpelweg niet rendabel meer.

Het kleine skigebied La Sambuy, in de buurt van de Franse stad Annecy in de regio Haute-Savoie, bestond al zestig jaar en werd door een familie gerund. Met maar een stoeltjeslift, drie sleepliften en zo'n tien pistes was het maar klein en juist daarom geliefd bij families, zo is te lezen in recensies.

Half miljoen tekort

Het gebied werd gesponsord door de gemeente en al jaren moest er geld bij. Het jaarlijkse tekort was inmiddels opgelopen tot 500.000 euro en de burgemeester van La Sambuy heeft daarom besloten de stekker uit het skigebied te trekken.

"Vroeger hadden we ieder jaar van begin december tot eind maart sneeuw", zegt burgemeester Jacques Dalex tegen CNN. "Maar afgelopen winter was het maar vier weken wit – en zelfs toen het sneeuwde, lag er niet veel. Al heel snel verschenen stenen en rotsen op de piste."

Kwart
Lees ook:
Kwart skigebieden Europa in sneeuwproblemen door klimaatcrisis

De lokale gemeenschap, die voor inkomsten afhankelijk is van de berg, heeft nog geprobeerd om het skigebied open te houden, maar het mocht niet baten. Het gebiedje – dat ligt op een hoogte tussen de 1150 en 1850 meter – sluit definitief de deuren.

De gemeenteraad was heel duidelijk, schrijft de lokale krant Sud Ouest. "Er komt een moment dat je de ogen moeten openen. Klimaatverandering betekent dat we ons aan moeten passen."

Dat de toekomst van de wintersport ook op andere plekken in Europa aan een zijden draadje hangt, was vorig jaar ook al wel duidelijk: 

Toekomst wintersport aan een zijden draadje

02:25
Vorige winter lag er in Oostenrijk erg weinig sneeuw.

La Sambuy is niet het eerste Europese skigebied dat de deuren definitief moet sluiten, volgens Sud Ouest overkwam dat sinds de jaren '70 alleen in Frankrijk al zeker 180 gebieden. Vaak ging het echter om hele kleine skigebieden die niet langer rendabel bleken.

Zonder kunstsneeuw

Volgens een studie die vorige maand in het tijdschrift Nature Climate Change werd gepubliceerd, kan een kwart van alle skigebieden in Europa verdwijnen als de huidige opwarming van de aarde doorzet.

Voor gebieden zonder sneeuwkanonnen, zoals La Sumbay, zijn de vooruitzichten nog veel slechter. Slechts de helft van de skigebieden kan zonder kunstsneeuw overleven, concludeerden de wetenschapperrs.

Sneeuw
Lees ook:
Sneeuw niet gegarandeerd, maar wintersport naar Oostenrijk onverminderd populair