Ga naar de inhoud
'Troepen paraat'

Braziliaanse media: Bolsonaro maakte plannen voor staatsgreep

Jair Bolsonaro. Beeld © EPA

Voormalig president Jair Bolsonaro van Brazilië, die in oktober vorig jaar de presidentsverkiezingen verloor, voerde overleg met meerdere militaire leiders om via een staatsgreep de macht in het land te behouden. Dat melden verschillende Braziliaanse media.

De onthulling zou afkomstig zijn van een persoonlijk secretaris van Bolsonaro, een luitenant-kolonel genaamd Mauro Cid, die aan onderzoekers van de politie verteld heeft dat Bolsonaro eind 2022 ontmoetingen heeft gehad met leiders van het leger, de marine en de luchtmacht. In die gesprekken zou de mogelijkheid zijn besproken om een militaire coup te plegen. Onder andere UOL, O Globo en CNN Brazil berichten over de beschuldiging.

Marine aan boord, leger niet

Bolsonaro heeft zelf in het leger gediend, en heeft nooit een geheim gemaakt van zijn bewondering voor de militaire dictatuur in Brazilië tussen 1964 en 1985. Na zijn verkiezing in 2018 kwam hij om zijn populistische gedrag wereldwijd al snel bekend te staan als 'de Braziliaanse Trump'. Die vergelijking won nog aan kracht toen Bolsonaro na zijn verkiezingsnederlaag weigerde zich bij de uitslag neer te leggen.

Volgens klokkenluider Cid vonden de gesprekken plaats nadat Bolsonaro de verkiezingen had verloren van de linkse kandidaat (en huidige president) Luiz Inácio Lula da Silva. In de plannen zou sprake zijn van nieuwe verkiezingen. Ook zouden politieke tegenstanders van de ex-president gearresteerd moeten worden.

Bolsonaro zou deze ideeën zelf te berde hebben gebracht tegenover de legertop. De hoogste baas van de marine, admiraal Almir Garnier, zou enthousiast hebben gereageerd met de woorden: "De troepen staan paraat en wachten op uw bevel." Maar de legerleiding zou het plan hebben afgewezen.

Braziliaans
Lees ook:
Braziliaans hof verbant Bolsonaro uit de politiek tot 2030

De ex-president heeft nog niet gereageerd op de onthullingen. Eerder ontkende hij een coup te hebben beraamd. Onlangs leek hij in een interview wel alvast zijn straatje schoon te vegen, schrijft The Guardian: "Ik kan overal over praten, ik kan alles denken, maar zo lang ik die dingen niet ten uitvoer breng, is er geen probleem."

'Klaarmaken voor de gevangenis'

De leider van de linkse partij PSOL liet optekenen: "Als dit klopt, bewijst het wat wij al het hele jaar zeggen, namelijk dat er een coup gepland werd. De poging mislukte, maar ik twijfel er niet aan dat hijzelf direct betrokken was." Hij voegde nog toe: "En als de poging wel gelukt was, hadden we dit gesprek nu in een ander land gehad."

De linkse politicus Guilherme Boulos plaatste een bericht op X (voorheen Twitter) waarin hij schrijft: "Het is tijd dat Jair zich klaarmaakt voor de gevangenis."

Een generaal van het leger, Augusto Heleno, die als politicus deel uitmaakte van de regering van Bolsonaro, ontkende de berichten. "Zulke gesprekken zijn nooit gevoerd tijdens de ambtsperiode van de regering."

Honderden
Lees ook:
Honderden aanhangers oud-president Bolsonaro bestormen parlement Brazilië