Ga naar de inhoud
'Geen goede houding'

Erdogan vindt houding andere wereldleiders over Poetin te negatief

Erdogan in New York Beeld © ANP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat andere wereldleiders erg negatief staan tegenover de Russische president Vladimir Poetin. "Ik vind dat geen goede houding. Want Rusland is geen gewoon land", zei het staatshoofd in New York tegen verslaggevers uit zijn land.

Het Turkse staatshoofd werpt zich al langer op als bemiddelaar tussen Poetin en het westen en wil die positieve relatie vasthouden. "Rusland behoort tot de belangrijkste graanproducenten in de wereld. Zo'n land kan je niet negeren", zei de president.

NAVO-lidstaat Turkije presenteert zich sinds de Russische inval in Oekraïne als een neutrale partij. Het land weigerde mee te doen aan sancties tegen Rusland, maar leverde tegelijkertijd ook militaire drones aan Oekraïne.

Doorstart graandeal 

Die voorzichtige houding zorgde ervoor dat Erdogan een bemiddelende rol kon spelen, onder meer bij de totstandkoming van de zogenoemde graandeal tussen de partijen. Deze deal maakte het een tijd lang mogelijk om Oekraïense landbouwproducten veilig te vervoeren over de Zwarte Zee.

Rusland besloot uiteindelijk de overeenkomst niet meer te verlengen en voerde daarna de aanvallen op Oekraïense havens op. Erdogan heeft eerder de hoop uitgesproken dat de deal nog een doorstart kan maken.

Roemenen
Lees ook:
Roemenen moeten dekking zoeken bij Russische drone-aanvallen

Vandaag kwam in Istanbul het eerste graanschip uit Oekraïne aan na het aflopen van de graandeal in juli dit jaar. Oekraïne probeert een nieuwe zeeroute uit die internationale wateren vermijdt. Ze varen een route door wateren die worden gecontroleerd door NAVO-leden Bulgarije en Roemenië. 

Eerder stuurde Oekraïne al met succes verschillende vrachtschepen die geen graan vervoerden via deze route.