Ga naar de inhoud
Meer verdeeldheid

Zelensky spreekt VN-top toe: 'Russisch kwaad is niet te vertrouwen'

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bij de VN-top gisteren. Beeld © ANP / AFP

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft gisteren voor honderden wereldleiders fel uitgehaald naar Rusland. In een vurige toespraak voor de VN-top in New York sprak hij van het 'Russisch kwaad' dat niet te vertrouwen is. Hij hoopt zo de steun van de Verenigde Naties en vooral van het Amerikaanse Congres te houden.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reisde voor de tweede keer sinds de oorlog af naar de Verenigde Staten. Hij sprak er de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor de eerste keer in levenden lijve toe. Eerder gebeurde dat alleen via een videoverbinding.

Roep om eenheid

Volgens Zelensky is er eenheid nodig om de Russen te verslaan, zo vertelde hij de VN-top gisteren. De oorlog duurt inmiddels al anderhalf jaar. Het is van belang dat Rusland de oorlog verliest omdat dit 'een signaal afgeeft' voor de toekomst, vindt Zelensky. 

"Oekraïne doet er alles aan om ervoor te zorgen dat niemand na de Russische agressie nog een andere staat durft aan te vallen. De bezetter moet terug naar zijn eigen land."

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek NYT: dodelijke aanval Kostjantynivka was Oekraïense raket

Zelensky vindt dat Rusland essentiële zaken als voedsel en energie inzet als wapen, vertelde hij in de toespraak die een kwartier duurde. Ook zei de Oekraïense president dat kernmacht Rusland tegengehouden moet worden in een poging om 'de wereld naar de laatste oorlog te duwen'. "Terroristen hebben het recht niet om kernwapens te hebben", zei Zelensky.

Rusland is niet te vertrouwen, benadrukte hij. "Vraag dat maar aan Prigozjin", zei hij, verwijzend naar de Wagner-baas die lang Poetins vertrouweling was maar vorige maand om het leven kwam bij een vliegtuigongeluk. Zelensky zei verder te vrezen voor de gevolgen van een Russische propagandacampagne in Afrika, Zuid-Amerika en delen van Azië.

Halfvolle zaal

Dat de steun voor Zelensky niet meer zo overweldigend is als in het begin van de oorlog, blijkt volgens The Washington Post wel uit de aandacht voor zijn toespraak. Volgens de krant zat de zaal gisteren halfvol: delegaties van verschillende landen weigerden naar de Oekraïner te luisteren.

Leiders van ontwikkelingslanden hebben er bijvoorbeeld moeite mee dat er veel geld gaat naar Oekraïne terwijl zij kampen met de gevolgen van klimaatveranderingen of extreme armoede proberen te bestrijden, schrijft de krant.

Militairen
Lees ook:
Militairen Belarus klaar met training kernwapens, zegt legerchef

Vanuit de Verenigde Staten krijgt Zelensky volop steun. De Amerikaanse president Joe Biden waarschuwde eerder op de dag in zijn toespraak voor de VN nog voor de 'ernstige gevolgen' als de Russische agressie niet wordt gestopt.

Miljardensteun VS

Zelensky spreekt tijdens zijn driedaagse bezoek aan de VS ook met verschillende politici in de hoop zo de steun van het Amerikaanse Congres te behouden. Amerika heeft Oekraïne al voor meer dan honderd miljard dollar gesteund. Biden heeft het Congres om toestemming gevraagd voor nog een steunpakket van 24 miljard dollar. Daar lijkt steun voor te zijn, maar verschillende Republikeinen hebben wel laten weten dat ze vinden dat de oorlog in Oekraïne te veel geld begint te kosten.

Nucleaire dreiging

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres zei bij zijn opening van de VN-top dat de oorlog 'een stortvloed van gruwelen heeft ontketend'. Ook hij waarschuwde dat de oorlog ook een nucleaire dreiging met zich meebrengt.

Bekijk ook: Oekraïne stoomt tieners klaar voor het front

02:18
Met houten geweren (en de baard in de keel) staan tientallen Oekraïense jongeren in legeroutfit klaar voor hun training.