Ga naar de inhoud
Link met matchfixing

Voetbalscheidsrechters Cyprus staken na zoveelste autobom

Spelers van Apollon Limassol bedanken hun supporters. Beeld © EPA

De scheidsrechters in de hoogste voetbalcompetitie van Cyprus zijn een staking begonnen. De arbiters zijn 'de terreur' zat, die al tien jaar zou duren en waarschijnlijk van matchfixers komt. Het laatste incident: de auto van de moeder van een scheidsrechter werd in brand gestoken.

De Cypriotische voetbalbond The Cyprus Football Association heeft alle wedstrijden op het hoogste niveau afgelast, vanwege 'herhaalde kwaadaardige acties' gericht tegen scheidsrechters. De staking duurt 'tot nader order'.

De bond zegt pal achter de roep te staan om meer veiligheidsmaatregelen voor de arbiters en hun familieleden.

Nul zaken opgelost

Het gaat volgens lokale media om de auto van de moeder van scheidsrechter Menelaos Antoniou. De brandstichting gebeurde gisterochtend. De politie doet onderzoek.

De bond publiceerde een verklaring waarin staat: "De CFA heeft een brief van de scheidsrechters ontvangen, waarin zij verklaren dat ze deze beslissing hebben genomen vanwege de voortdurende aanvallen gericht tegen hen en hun familieleden, evenals het feit dat er geen enkele zaak door de autoriteiten is opgelost."

Niet
Lees ook:
Niet alleen ons land worstelt met supportersgeweld (en het kan nog erger)

De verklaring gaat verder: "De CFA spreekt opnieuw diepe zorgen uit over de kwaadaardige acties en de terreur tegen onze scheidsrechters. Wij steunen uiteraard onze scheidsrechters en hun families, en we hopen dat de daders na onderzoek door de politie voor de rechter worden gebracht."

Matchfixing

De Britse krant The Guardian schrijft dat de uitgebrande auto het laatste incident in 'een langdurige serie' is. Zo werd in juni nog het kantoor van de bond van scheidsrechters aangevallen met een bom. In 2020 werd er eens een bom onder de auto van een arbiter geplaatst, waarna de competitie een week werd stilgelegd. In 2015 was de moeder van een andere scheidsrechter aangevallen.

Volgens berichten zou het geweld niet afkomstig zijn van supporters of hooligans, maar van mensen die zich bezighouden met matchfixing en het illegale circuit van weddenschappen op sportwedstrijden.

Spelersvakbond
Lees ook:
Spelersvakbond VVCS gaat voetballers beschermen tegen matchfixing