Ga naar de inhoud
Riskeert levenslang

Zoon van 'El Chapo', en leider van groot kartel, ontkent drugssmokkel

Ovidio Guzmán nadat hij in januari werd opgepakt. Beeld © ANP / AFP

Ovidio Guzmán, de zoon van de beruchte Mexicaanse drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán, zegt voor de Amerikaanse rechter onschuldig te zijn aan drugssmokkel. Guzmán, een van de leiders van het Sinaloa-kartel, werd vrijdag door Mexico uitgeleverd aan de VS, waar zijn vader een levenslange gevangenisstraf uitzit. Guzmán kan ook levenslang krijgen.

Volgens de Amerikaanse regering is de arrestatie en uitlevering van Guzmán een grote overwinning voor president Joe Biden in de strijd tegen fentanyl, een verslavende pijnstiller die vanuit Mexico veel het land wordt binnengesmokkeld.

Sinaloa-kartel

Per dag sterven bijna tweehonderd Amerikanen aan het gebruik van die drug. Het Sinaloa-kartel, dat Guzmán samen met zijn broers van zijn vader El Chapo heeft overgenomen, zou volgens de VS voornamelijk verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van fentanyl.

Ze gebruiken vliegtuigen, boten en zelfs onderzeeërs voor de smokkel en zouden daarmee honderden miljoenen dollars verdienen.

Verdacht van moord

In 2019 zat de 33-jarige Guzmán ook al vast in Mexico, maar zijn arrestatie leidde toen tot dusdanig veel geweld van het kartel dat hij weer werd vrijgelaten. Naast het leiden van het drugskartel wordt hij verdacht van meerdere opdrachten tot moorden.

Dit
Lees ook:
Dit is Ovidio Guzmán, zoon van de beruchte Mexicaanse drugsbaas El Chapo