Ga naar de inhoud
Grote zoekactie

Wrakstukken verdwenen F-35 straaljager gevonden in veldje

Een F-35 tijdens een vliegshow in San Francisco in 2022. Beeld © Getty Images

Wrakstukken van een zondag in de staat South Carolina verdwenen Amerikaanse straaljager zijn gevonden op een veldje in Williamsburg County, eveneens in South Carolina. Dat hebben functionarissen van de militaire vliegbasis in Charleston, in dezelfde staat, bevestigd tegenover Amerikaanse media.

Het vliegtuig van het type F-35B Lightning II verdween zondag nadat de piloot zijn schietstoel had gebruikt. De straaljager maakte deel uit van een trainingskader en was opgestegen van een vliegbasis van het United States Marine Corps in de buurt van de plaats Beaufort.

De wrakstukken van de F-35 werden uiteindelijk 'twee uur ten noordoosten' van de vliegbasis gevonden, schrijft de BBC

Opmerkelijke verdwijning

Na de verdwijning van het zeer geavanceerde vliegtuig, dat zo'n 80 miljoen dollar (ongeveer 75 miljoen euro) kost, werd een grote zoekactie op sleeptouw gezet. Het Amerikaanse leger vroeg namelijk de plaatselijke bevolking om mee te zoeken en een Republikeinse politica vroeg zich af 'Hoe je in hemelsnaam een F-35 kwijtraakt'. 

Waarom de piloot zijn schietstoel gebruikte, is nog onduidelijk. Het vliegtuig vloog vervolgens in 'zombiestaat' door, in de omschrijving van een woordvoerder van de Amerikaanse luchtmacht

F-35
Lees ook:
F-35 in VS foetsie na sprong piloot uit toestel, bevolking moet meezoeken