Ga naar de inhoud
Gevoelig materiaal

Oud-assistent: Trump schreef takenlijstjes op geheime documenten

Trump in september tijdens een bezoek voor zijn verkiezingscampagne. Beeld © ANP / AP

Een voormalige assistent van de Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft federale onderzoekers verteld dat Trump herhaaldelijk takenlijstjes voor haar schreef op documenten die als geheim waren gemarkeerd. Dat meldt ABC News op basis van bronnen die bekend zijn met haar verklaringen.

De assistente, Molly Michael, zou meer dan eens verzoeken of opdrachten van Trump hebben ontvangen die op de achterkant van gevoelig materiaal van het Witte Huis, met zichtbare classificatiemarkeringen, stonden.

Het betrof materialen met informatie die Trump hielp zich voor te bereiden op telefoongesprekken en ontmoetingen met buitenlandse leiders of andere internationaal gerelateerde zaken.

Takenlijstjes

De takenlijstjes op de geheime materialen bevonden zich op het landgoed Mar-a-Lago van Trump toen FBI-agenten het pand op 8 augustus 2022 doorzochten, maar werden niet meegenomen door de FBI, schrijft ABC.

Trump
Lees ook:
Trump na arrestatie als eerste oud-president ooit op een mugshot

Michael werd in 2018 de uitvoerend assistent van Trump in het Witte Huis en bleef voor hem werken toen hij zijn ambt verliet. Ze nam vorig jaar ontslag, in de nasleep van de vermeende weigering van Trump om aan federale verzoeken te voldoen.

Een woordvoerder van Trump heeft het bericht van ABC afgedaan als 'onrechtmatig lekken' en ontkent wangedrag van de voormalige president.

Strafzaken tegen Trump

Trump is samen met twee assistenten beschuldigd van het onrechtmatig opslaan van grote hoeveelheden geheime documenten in zijn persoonlijke woning en van liegen tegen federale onderzoekers die ze probeerden terug te krijgen. Hij zegt onschuldig te zijn.

Behalve deze zaak in Florida lopen er nog drie strafzaken tegen Trump: in Washington D.C., New York en Georgia.

De kandidaat voor de Republikeinse presidentsnominatie wordt er vervolgd voor respectievelijk zijn rol in de bestorming van het Capitool, strafbare feiten bij de betaling van zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels en het aanzetten tot verkiezingsfraude. Ook in deze zaken pleit hij onschuldig.

Met
Lees ook:
Met deze tactieken wapent Trump zich tegen alle aanklachten